Tomáš Procházka: Lesk a bída olympijských kruhů

1. únor 2018

Už za několik dnů, tedy 9. února, se jihokorejský Pchjongčang stane dějištěm 23. zimních olympijských her. Určité věci, zejména stran bezpečnosti a rentability akce, ovšem stále budí mnohé pochybnosti.

Vypadá to, že vše je na svém místě. Protiraketový štít je instalovaný a plně funkční, což představuje likvidaci balistických raket KN-08 nebo MUSUDAN s více než devadesátiprocentní účinností.

V pohotovosti jsou rovněž dalekonosná děla, z nichž každé je schopno vypálit za minutu 30 granátů. Na zemi jsou pak plně k dispozici supermoderní tanky americké výroby K1. Na letištích čekají na svou šťastnou chvíli stíhačky F-15 a F-16, aby svedly vzdušné souboje s legendárními Migy ruské či ještě sovětské výroby. Podporovat je mají špičkové americké vrtulníky Cobra.

Ani na moři není nic ponecháno náhodě. Nebezpečí představují zejména ponorky, schopné vypustit ze své paluby interkontinentální balistickou raketu. Oblast proto monitorují radarové stanice, moře brázdí ponorky a torpédoborce a zmiňovaný protiraketový štít nikdy nespí.

Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčangu

Jak sami slyšíte, bezpečnostní opatření jsou zajištěna s maximální důsledností. A kdyby snad přece jen, veřejnost jistě uklidní propočet americké generality, že v případě útoku by počet obětí na straně Jižní Koreje rozhodně nepřesáhl sto tisíc. Zkrátka – optimální konstelace pro zahájení tradičních her klidu, míru a porozumění.

Zájem jihokorejských fanoušků

Nedávné obnovení takzvané horké linky mezi Severní a Jižní Koreou sice dává alespoň pro období her teoretické bezpečnostní záruky, nicméně, jak dobře víme - politiku KLDR charakterizuje jediné slovo, a to nevyzpytatelnost - což bohužel platí a platit i bude, i kdyby se linku podařilo rožhavit na 200 stupňů Farenheita.

Největším úspěchem dosavadního dialogu je tak bezesporu již potvrzená účast 130 severokorejských roztleskávaček. Ani ty ale ekonomický neúspěch této olympiády patrně neodvrátí. Jižní Korea se sice pravidelně ocitá na titulních stránkách prestižních světových deníků, ovšem výhradně v souvislosti s možným vojenským konfliktem s KLDR, nikoliv olympiádou.

Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčangu

Tak to alespoň vidí zejména Američané či Kanaďané. A má to svůj důvod – kanadskoamerická NHL se letos nepřeruší, a vůbec poprvé od Nagana 1998 budou nejlepší hráči planety pod pěti kruhy chybět.

Mezinárodní olympijský výbor striktně odmítl financovat cestu, pojištění a další náklady hráčů, přestože tak činil posledních 20 let. Jedním tahem tak připravil sportovní příznivce o tradiční účast světových hokejových hvězd, a zároveň sám sebe o výnosy a tržby z jinak naprosto klíčového severoamerického trhu.

A to mohlo být i hůře. Kdyby totiž kvůli dopingovému skandálu došlo k vyloučení Ruska z celých Olympijských her, pak už by se televizní práva začala patrně dražit. Skoro to vypadá, jakoby se proti jihokorejským pořadatelům všechno spiklo. Ovšem domnívat se, že Jižní Korea žije svůj olympijský sen, by bylo spíše jen zbožným přáním.

Zájem jihokorejských fanoušků odpovídá tomu, že ze sto pěti disciplín mohou domácí sportovci reálně pomýšlet na olympijskou medaili pouze v jediné z nich.

autoři: tpr , Tomáš Procházka
Spustit audio