Johana Kudrnová: Británie uprostřed sociální krize

2. únor 2018

Britská premiérka Theresa Mayová se tento týden pokusila resuscitovat svůj kabinet. S novým rokem se zlověstně přiblížil brexit naplánovaný na rok 2019. Bezradnost v Evropě rámuje však také bezradnost na domácí půdě. Místo řešení se vleklé sociální problémy zametají pod koberec.

Debaty o tom, zda je vystoupení Británie z Evropské unie definitivní či nikoliv, kolik sexuálních skandálů je vláda Theresy Mayové ještě schopná zvládnout a kdo může za všechen ten nepořádek, rozptýlila koncem roku radostná zpráva přicházející z Buckinghamského paláce. Vybouřený princ Harry si na jaře vezme americkou herečku Megan Markleovou.

Britská monarchie má před sebou zdá se ještě dlouhá léta. Místo infarktových stavů, které občanům kolotočem referend, voleb a skandálů pravidelně způsobují politici, servírují Windsorové pravidelně příjemný koktejl svateb a nových roztomilých potomků.

Nad schopností konzervativců rozdupat skvělou příležitost, jak si během královské svatby ohřát trochu oné tradičními hodnotami okořeněné polívčičky, se ale běžnému pozorovateli před několika dny zastavil rozum.

Simon Dudley, člen zastupitelstva města Windsor za Konzervativní stranu, vyzval místní policii, aby se před květnovou svatbou zákonnými prostředky zbavila všech bezdomovců v ulicích. Na mysli měl aplikaci zákona o tuláctví z roku 1824, podle kterého se lidé nocující na ulici nebo žebrající dopouštějí trestného činu.

Logo

Ten je, světe div se, v roce 2018 stále platný a v posledních letech také čím dál častěji využívaný. Na jeho základě byli například v roce 2013 obviněni Paul May, Jason Chan a William James poté, co z odpadkového koše před supermarketem Iceland odnesli plechovku rajčat a hub, balení sýru a koláč.

Počet bezdomovců poroste

Ačkoliv řetězec policii sdělil, že se potraviny nenacházely ve stavu vhodném pro konzumaci lidmi, zákony se musí dodržovat, že ano? Pokud jste si právě vzpomněli na sirotčinec z Olivera Twista nebo vám na mysli vytanula sžíravá sociální kritika z pera George Orwella, zapadlo vše tam, kam mělo.

Británie se v praxi stále řídí moralizujícím heslem Jindřicha VIII. „zahálka – matka všech neřestí“. V 80. letech jej na sociální pořádek v zemi úspěšně aplikovala Margaret Thatcherová a současná konzervativní vlády jde v jejích šlépějích.

Anglie se podle v prosinci publikované zprávy parlamentní komise nachází uprostřed alarmující krize bezdomovectví. Na ulicích nebo v provizorních zařízeních žije v současnosti více než 300 tisíc lidí. Počet bezprizorních osob narostl od roku 2010 o 134 procent, počet rodin v dočasném ubytování o 60 procent.

Výzkum zveřejněný Liberálními demokraty v minulých dnech přitom dokazuje, že v Anglii a Walesu se nachází na jedenáct tisíc bytových jednotek, které jsou neobývané více než deset let.

Na dno britské společnosti by měli pohlédnout všichni, kdo si lámou hlavu nad tím, proč chtějí Britové vystupovat z Evropské unie

Nárůst lidí ohrožených akutní bytovou nouzí je přímým důsledkem dlouhodobého snižování sociálních příspěvků, nárůstem tzv. zero-hour contracts, tedy pracovních smluv, které zaměstnancům nezaručují stabilní příjem, a kritickým nedostatkem sociálního bydlení. Ten má kořeny ve státem iniciované privatizaci obecních bytů v 80. letech.

Ambiciózní zákon o snížení bezdomovectví, přijatý vládou v minulém roce, má přitom zásadní problém. Obecní úřady nemají na umisťování lidí bez domova dostatek prostředků ani kapacit. Bez radikálního navýšení této rozpočtové položky bude podle prognostik bezdomovectví v zemi nadále růst. Do roku 2041 by se počet bezdomovců mohl zdvojnásobit. To vše v atmosféře platného zákona o tuláctví a zametání cest královským průvodům.

Na dno britské společnosti by měli pohlédnout všichni, kdo si lámou hlavu nad tím, proč chtějí Britové vystupovat z Evropské unie nebo proč preference konzervativců, označovaných tradičně za dobré národní hospodáře, klesají pod tíhou tlaku sociality Jeremy Corbyna.

autor: Johana Kudrnová
Spustit audio