Referendum o vystoupení z EU je nesmysl. Návrhu zákona musí předcházet debata, říká Marvanová

6. únor 2018

Vyjednavači hnutí ANO budou opět shánět podporu pro další vládu, například s KSČM budou řešit zákon o obecném referendu. Ten je jednou z podmínek komunistů pro případnou podporu menšinové vlády Andreje Babiše. Piráti i lidovci dál odmítají účast ve vládě s trestně stíhaným premiérem. Uvedli to večer po schůzce, na které řešili povolební vývoj. „Například ve Švýcarsku, které je známo rozsáhlým systémem referend, je z nich celá řada otázek vyloučena,” říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus právnička Hana Marvanová.

Babiš čelí trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu při stavbě farmy Čapí hnízdo. Jeho menšinová vláda nezískala v lednu důvěru sněmovny, premiér v demisi se teď snaží vyjednat si podporu znovu.

V úterý se sejde s komunisty, ve středu pak s hnutím SPD. Jednání se budou točit hlavně kolem parametrů zákona o obecném referendu. SPD trvá na tom, aby se v něm lidé mohli vyjádřit k případnému vystoupení Česka z Evropské unie.


Pokud bude ze strany SPD a KSČM podmínkou referendum o vystoupení z Evropské unie, tak to je nesmysl a tato cesta není reálná. Jaroslav Faltýnek

„Tento bod je tím nejstřetovějším bodem našich jednání, ale já si myslím, že to řešitelné prostě je,” říká předseda SPD Tomio Okamura.

Hnutí ANO nicméně odmítá, aby lidé mohli v obecném referendu hlasovat o vystoupení z NATO nebo z Evropské unie. Po včerejším jednání předsednictva to řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

„Pokud bude ze strany SPD a KSČM podmínkou referendum o vystoupení z Evropské unie, tak to je nesmysl a tato cesta není reálná,” tvrdí. SPD navrhuje minimální počet podpisů občanů pro vyhlášení referenda sto tisíc, zástupci hnutí ANO mluvili o osmi stech tisících.

Vyloučené otázky

Právnička Hana Marvanová upozorňuje na to, že Ústava ČR předpokládá, že jiný ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo.

„Když se tato formulace přijímala, tak se předpokládalo, že bude přijat obecný zákon o referendu. Je ale důležitá debata, jaké parametry by ten obecný zákon o referendu měl mít, jaká jsou kvóra pro vyvolání lidové iniciativy, zda lze takto rozhodovat o všech otázkách,” říká.

„Například ve Švýcarsku, které je známo rozsáhlým systémem referend, je celá řada otázek vyloučena z referenda,” připomíná právnička.

Marvanová: Chtějí jen Czexit

Euroskepticismus

Zákon o referendu není podle Marvanové splacením dluhu veřejnosti. „Ti, kteří ten zákon prosazují, nechtějí pouze obecné referendum, požadují referendum o vystoupení z Evropské unie. Jde jim o rozhodnutí o konkrétní otázce, kde mají asi jiný názor než většina v parlamentu,” podotýká.

Komunisti a SPD prosazují zákon o obecném referendu, vystoupení z Evropské unie je pro ně dalším tématem.

„Myslím si, že se má diskutovat o parametrech obecného zákona o referendu, ale pokud jde o otázku vystoupení z Evropské unie nebo NATO, tak to Ústava upravuje. I do Evropské unie jsme vstoupili na základě referenda. Bylo by jistě velmi absurdní, kdybychom nějakým nízkým kvórem v jiném referendu rozhodli o vystoupení,” myslí si Marvanová.

Nesmyslné rozhodnutí

„Není možné, aby se o takovéto otázce rozhodovalo každý rok znovu a znovu. Nejsem ten, který by popíral, že bychom měli mít zákon o obecném referendu, ale pokud bychom chtěli přistupovat k takovýmto zásadním rozhodnutím, která zavazují tento stát na generace, musíme diskutovat o tom, zda by taková otázka měla být rozhodována nejen v referendu, ale i zvolenou politickou reprezentací,” říká právnička, podle které je nutná diskuze.


Musíme debatovat o tom, o kterých otázkách referendum lze konat, na základě jakého kvóra, jaké kvórum je nutné pro to, aby bylo hlasování platné. Hana Marvanová

„Musíme debatovat o tom, o kterých otázkách referendum lze konat, na základě jakého kvóra, jaké kvórum je nutné pro to, aby bylo hlasování platné. I z vyjádření je jasné, že se všichni baví jen o referendu o vystoupení z Evropské unie. Já osobně považuju takovéto rozhodnutí za poměrně nesmyslné, pokud se Česká republika referendem rozhodla vstoupit, nemůže po relativně krátké době zase rozhodovat opačně,” myslí si Marvanová.

Zastánci takzvaného Czexitu argumentují změnou podmínek našeho členství a neúspěšným řešením migrační krize.

„Nemyslím si, že se změnily podmínky našeho členství. Také si nemyslím, že má migrační krize vést k tomu, že bude Česká republika osamoceným ostrůvkem uprostřed Evropy. Naopak, migrační krize přece ukázala, že se musí posílit hranice a bezpečnost celé Evropy,” věří Marvanová.

Spustit audio