21. února 2018 v 22:00 |
Administrační tagy: 

À la Recherche du Temps Perdu: kapitola III.

À la Recherche du Temps Perdu: kapitola III.
Kaple sv. Bernarda, klášter Plasy (1995)
21. února 2018 v 22:00 |
Administrační tagy: 

À la Recherche du Temps Perdu: kapitola III.

Nadace Hermit a Centrum pro Metamedia v letech 1992-99 v bývalém cisterciáckém klášteře Plasy uskutečnily sympozia, výstavy, koncerty a umělecké residence. Hlavním cílem občanské iniciativy byla myšlenka propojení česko-slovenského experimentálního umění a kultury s aktuálním evropským i světovým kontextem a propojení uměleckého díla se specifickým místem.

Symposia, festivaly a rezidence byly mezioborové, v klášteře se setkávali výtvarní umělci, hudebníci, zvukoví umělci, performeři, divadelníci, filmaři, spisovatelé, videoumělci. Poněkud ambiciózní projekt Mezinárodního uměleckého centra v Plasech koncem 90. let zkrachoval, nicméně v průběhu téměř deseti let své existence Centrum pro Metamedia publikovalo několik dokumentačních katalogů, včetně série kompaktních disků s nahrávkami, pořízenými většinou plzeňským studiem AVIK. Sonda do audioarchivů je rozdělena na tři samostatné kapitoly a připravil ji Miloš Vojtěchovský, kurátor a pedagog, který stál u zrodu konceptu a byl editorem většiny katalogů.

Tři hodinové kapitoly propojují hudební fragmenty z festivalů Hermitu s terénními nahrávkami okolní krajiny a interiérů konventu a úryvky komentářů. Barokní stavba navržená a postavená na dubových pilotech potvrzuje pověst gigantického hudebního nástroje sui generis a zároveň specifického zvukového studia, kde vzniklo v 90. letech několik výjimečných hudebních počinů.

kapitola třetí:Ledažeby

V posledním dílu zazní zlomek z desítky alb, v klášteře kdysi natočených, nebo v původní verzi provedených. Většina hudebního materiálu vznikla formou improvizace a intervence do konkrétního prostoru - což byl smysl a esence letních symposií a rezidencí.Je to ozvěna uplynulého času a dlouhé dozvuky evokují atmosféru prostředí, kde většinou podvědomě ztišíme hlas a zbystříme sluch.

Tibor Szemzo:Tractatus (Alissa Publishing 1995) (nahrávka je z Budapešti, sólový koncert v Plasech v roce 1993 nebyl zaznamenán)
Sharon Kivland:Jména andělů (zvuková instalace, Letokruhy Hermit 1993)
Peter Cusack/Michael Delia:včely v keřích - terénní nahrávky a kalimba (CD Letokruhy, Hermit 1993)
Nicolas Collins/George Cremaschi:Peasoup - duo pro zpětnou vazbu a kontrabas (sv. Benedikt, Limbo 2, 1998, minicd Appelstartje 2005)
Jaroslav Kořán/Michael Delia:duo pro perkuse (CD Průsvitný posel 1994)
Vojtěch Havel: sólo pro violu da gamba (CD Křížení poledníků 1995)
Tim Hodgkinson: improvizace pro klarinet a ozvěnu (sv.Benedikt, CD Křížení poledníků,Hermit 1995)
Tim Hodgkinson/Jim Meneses: steel quitar a perkuse (prelatura, CD Křížení poledníků,Hermit 1995)
Agon Orchestra: Mitternachtmusik (sv. Benedikt, CD Letokruhy, Hermit 1993)
Hospůdka "Domeček" na nádraží ČD Plasy, 2018
Richter Band: Galera (sv. Bernard, CD Letokruhy Hermit 1993)
Jim Fulkerson/Phill Niblock: duo pro trombon a elektroniku (sv. Benedikt, CD Letokruhy, Hermit 1993)
Paul Panhuysen, Phill Niblock, Michael Delia, Jo Truman:improvizace pro dlouhé struny, bodhrán a hlas (sv. Bernard, audiokazeta Hermit 1992)
Ad van Buuren, Panoramafón (sv. Benedikt, audiokazeta Hermit 1992)
nahrávky: Avik studio, Jaroslav Kořán, Miloš Vojtěchovský