Mladí sociální demokraté podali trestní oznámení na poslance Roznera z SPD kvůli výrokům o 'pseudokoncentráku'

5. únor 2018

Mladí sociální demokraté v pondělí podali trestní oznámení na poslance SPD Miloslava Roznera. Svými výroky, ve kterých označil někdejší koncentrační tábor pro Romy v Letech u Písku za „neexistující pseudokoncentrák“, se podle nich dopustil popírání či zpochybňování genocidy. Organizace, která úzce spolupracuje s ČSSD, o trestním oznámení informovala na sociálních sítích. Upozornil na to web E15.

„...podali jsme trestní oznámení na poslance Roznera pro podezření z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy podle paragrafu 405 trestního zákoníku,“ uvedli Mladí sociální demokraté na facebooku.

S odkazem na Roznerův starší medializovaný výrok, že nechce svým vyjádřením „zabrušovat“, aby poté nemusel ze záležitosti „vybrušovat“, organizace uvedla, že se Rozner z trestního oznámení „snad nevybrousí“.

Roznerovo vyjádření z uzavřeného sjezdu hnutí Svoboda a přímá demokracie, kde zkritizoval odkup vepřína v Letech, citoval v neděli pořad České televize 168 hodin. „Bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku,“ řekl podle ČT spolustraníkům Rozner.

Kvůli táboru v Letech čelí v posledních dnech kritice i šéf SPD Tomio Okamura, který nejprve v rozhovoru s DVTV řekl, že tábor nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se za své výroky částečně omluvil, nicméně zopakoval, že tábor většinou nikdo nehlídal.

Omluvu požaduje pražská židovská obec či Muzeum romské kultury, výroky kritizuje také řada politiků. Na Okamuru podalo minulý týden trestní oznámení občanské sdružení Konexe.

autor: ČTK
Spustit audio