Situace v Česku není výjimečná a vláda určitě vznikne, říká americký velvyslanec King

7. únor 2018

Od prosince loňského roku mají Spojené státy v Praze nového velvyslance. K obměně amerického diplomatického sboru dochází vždy po zvolení nového prezidenta a Andrew Schapiro tak musel uvolnit místo svému nástupci. Stal se jím Steve King – bývalý podnikatel a dlouholetý podporovatel Republikánské strany.

Během slyšení v Senátu řekl, že je přesvědčen, že vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy jsou velmi pevné. „Myslím si, že základem těchto dobrých vztahů je 100 let minulosti, 100 let velmi přátelského vztahu. A já se vždycky rád dívám na vzájemné vztahy jako na něco, co se dá přirovnat ke stoličce, která má tři nohy,“ říká Steve King, který je hostem Interview Plus.

Zmíněné tři nohy symbolizují tři pilíře vzájemných vztahů – přátelství, bezpečnost a ekonomickou prosperitu. Splnila Česká republika jeho očekávání? „Přijel jsem s vysokými očekáváními a musím říct, že jste ta očekávání ještě překonali,“ odpovídá velvyslanec.

Nic výjimečného

Ten přijel v listopadu loňského roku, začal pracovat v prosinci. Česká republika je ale momentálně v situaci, kdy nemá stabilní vládu a probíhala intenzivní kampaň před prezidentskými volbami. Mluví se i o rozpolcené společnosti. Podle Kinga to ale není nic výjimečného, co by se týkalo jen naší země.

„Není to ani unikátní pro žádnou západoevropskou nebo světovou demokracii. To se občas děje po celém světě. Cítím se požehnaný, že jsem sem dorazil právě v roce, kdy si připomínáme 100 let od založení Československa. Vláda nepochybně vznikne, gratuloval jsem prezidentu Zemanovi osobně ke znovuzvolení a měli jsme krásnou schůzku, když mě uváděl do úřadu. Myslím, že to byla přátelská schůzka a že budeme mít dobrý vztah. Už dvakrát jsem se setkal s premiérem Babišem a těším se, až vznikne vláda a budeme spolupracovat nejen s ním, ale i s jeho ministry.“

Na oslavy stého výročí vzniku Československa by měl podle Kinga přijet i předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

America First?

Hodně lidí nejen v ČR přemýšlelo o tom, jak bude nutné vztahy s USA předefinovat poté, co Doland Trump přišel s heslem „America First“ – Amerika na prvním místě. Velvyslanec ale vysvětluje, že v očích prezidenta Trumpa je Amerika na prvním místě, ale nikdy to neznamená Amerika sama o sobě.

Přiznává ale, že pravděpodobně dojde ke změnám v zahraniční politice oproti kurzu, který nastavil předchozí prezident Barack Obama.

Mají Spojené státy vůli a snahu být lídrem svobodného světa? „Tohle slýchám po celý svůj život, že jsme policisté planety, a já s tím nesouhlasím. To nejsme. Neměli bychom dalším lidem říkat, co mají dělat. Nám jde přece o to, abychom dokázali zajistit, že demokracie budou mít možnost vzkvétat, aby lidé po celém světě, kteří to tak chtějí, měli svobodu, právo a aby mohli žít šťastně,“ odpovídá Steve King.

Schůzka Zeman – Trump

Stephen B. King, Steve King, velvyslanec USA v Praze

Spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana mluvili o tom, že dostal pozvání do Bílého domu, protože říkal, že jeho favoritem v prezidentských volbách v USA byl Donald Trump. Zatím k setkání ale nedošlo. Mohlo by k němu dojít?

„Přiznám se, že nevím, jestli byl pozvaný, nebo ne. Budeme mu věřit, když říká, že ano. Upřímně nevím, o schůzky v Bílém domě se nestarám – to je na nich,“ říká k tomu King a dodává, že nemá informace o tom, že by se schůzka měla brzy konat.

Co si myslí o diskuzích o případném vystoupení České republiky z Evropské unie? „Myslím si, že je trošku šílené, aby kdokoliv mluvil o tom, že byste zrovna teď měli vystupovat z EU. Myslím, že je tam příliš mnoho příležitostí pro podnikatele, příliš mnoho investic, abyste vůbec hovořili o tom, že byste vystupovali ven.“

Měly by zůstat v platnosti protiruské sankce? Jak bude českým politikům připomínat závazek dávat 2 % HDP na obranu? Jak významnou organizací je podle něho NATO? Vidí jako bývalý byznysmen nějaký nenaplněný potenciál ve vzájemných obchodních vztazích? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: bum , jpr
Spustit audio