Skokan na lyžích Roman Koudelka je teď klidný táta. Potřeboval se ale vydovádět

7. únor 2018

Taková rodinná idylka. Pes František si hraje s pokladničkou malého Karla Koudelky a ten na něj pobaveně kouká. Máma a táta – skokan na lyžích – Roman Koudelka je oba sledují. Mají je na dosah ruky. Společně se totiž tísní v malém bytě v semilské Lomnici nad Popelkou. Rodina sportovce o větších prostorách zatím jen sní.

Rodinný dům už je rozestavěný. Ještě si ale chvíli počkají. Nejvíc to maminku Andreu štvalo po narození syna. Nejenže do bytu přibyl nový člověk, ale najednou v něm bylo příliš mnoho věcí. „Ale pak jsem si prostě řekla: vždyť není kam spěchat,“ vzpomíná Andrea. „Takže už jsem se s tím smířila a už to neřeším.“

Olympijský rok 2018

Reportérovi Radiožurnálu Tomášovi Kohoutovi přiznala i to, že na chotě jednou zatlačila, aby si hypotéku vzali a nemovitost dostavěli rychleji. Roman se přemluvit nenechal. Bál se, že by stres ze stavění znamenal, že se mu nebude dařit v práci – tedy na skokanském můstku.


Poslouchejte olympijské vysílání na nové digitální stanici Radiožurnál – olympijský speciál. Ten naladíte na našem webu, na mobilu v aplikaci iRadio a v Praze, Brně, Plzni a Ostravě a dalších místech na digitálním rádiu v multiplexu Českého rozhlasu.

Nakonec se dohodli. „Já tady budu žít klidně ještě pět, deset let. Hlavně, když budeme šťastní,“ řekla Andrea Romanovi. A tohle je podle něj to nejdůležitější.

Roman Koudelka ví, že by si nějakým dalším tlakem k dobrému výkonu nepomohl. Obecně platí, že je teď spíše šetřílek, i když se mu takhle rozhodně nedalo říkat vždycky. Ve svých mladých letech spousta peněz vyletěla za párty, libůstky i zbytečnosti.

Svých „telecích let“ ovšem nelituje. „Já jsem si ty časy strašně užil a věřím, že jsem se v té době trošku vydováděl a vyřádil. Kdo tadyto nezažil v tom věku, tak si myslím, že to pak přichází v tom pozdějším a to je pak horší,“ vysvětluje Roman.

Snad se alespoň vyřádí na skokanském můstku v Jižní Koreji. Koudelku čeká totiž ještě den před začátkem her v Pchjongčchangu kvalifikace závodu na středním můstku.

autoři: kyk , had
Spustit audio