Berlín protestuje proti bourání pomníku obětem komunismu

V Berlíně se dnes ráno očekává masový odpor proti nucenému bourání křížů na bývalém hraničním přechodu mezi západní a komunistickou východní částí. Soukromá iniciativa občanů, která dala vzniknout 1065 křížům, je soudně odsouzena k zániku, protože majitel pozemku před památníkem obětem komunistické zvůle - bankovní dům BAG - dává přednost komerčnímu využití lukrativních pozemků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farář Vincens ještě na poslední chvíli vysvětil kříže připomínající životy těch, kteří padli na Berlínské zdi. Za chvíli ale nastoupí těžká technika, aby soukromou expozici zrušila. Vlastník pozemku už ke konci loňského roku vypověděl smlouvu s občanským sdružením, které vytvořilo dvě stě metrů dlouhou zeď a postavilo 1065 křížů jako memento minulosti. Také soud vyhověl žádosti vlastníka, Bankovní akciové společnosti na vyklizení pozemku.

Svérázné dílo na Check Point Charlie mimochodem zpochybňovala řada Berlíňanů, kteří iniciátorku akce a ředitelku tamního muzea Alexandru Hildebrandtovou obviňují z komercionalizace obětí Berlínské zdi.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme