Místo Hradu do Senátu. Hilšer to bude mít těžké, Drahoše lidé chtějí v odborné funkci

8. únor 2018

Kandidaturu do Senátu v pondělí oznámil neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer. O křeslo v Senátu se chce ucházet jako nestraník, o podpoře ale jedná s několika politickými stranami. Kandidaturu zvažuje také Jiří Drahoš nebo Pavel Fischer, ten chce své plány oznámit v nejbližších dnech.

Marek Hilšer má podle sociologa Daniela Prokopa šanci uspět, protože účast ve volbách do Senátu je relativně malá okolo 25 procent a známost kandidáta hodně pomáhá. „Chce kandidovat v Praze, ale bude to těžký boj, protože tam jsou až tři silní kandidáti. Určitě nemá nic jistého,“ upozorňuje.

V případě Jiřího Drahoše sociolog agentury Median připomíná průzkum po druhém kole prezidentských voleb. „Většina lidí řekla, že by Drahoš měl pokračovat ve veřejném angažmá. Spíše si ale představují nějakou odbornou funkci, například ministra,“ naznačuje.

Šanci prý má také ve volbách do Senátu, a to zejména v Praze. Prokop ale neočekává, že by mohl založit a vést politické hnutí nebo stranu, respondenti si ho totiž nespojují s nějakou ideologií a je podle nich málo politicky vyprofilovaný.

Doba příliš nepřeje zakládání nových stran. Zejména na středopravé straně spektra, kam podle Prokopa zhruba spadají všichni zmínění kandidáti, je už stran hodně. V našem volebním systému je navíc poškozuje to, že kandidují jako jednotlivé subjekty. Prostor se ale uvolňuje u liberální levice. Oslabila ČSSD a neuspěli Zelení a tato část spektra zůstává neobsazená.

„Je ale hodně malá, možná pro stranu s pěti, maximálně deseti procenty. Ale tomuto stranickému profilu žádný z kandidátů neodpovídá, spíše bych to tedy viděl na nezávislou kandidaturu, nebo aktivitu v rámci stran jako Pavel Fischer, který má blízko ke KDU-ČSL,“ uzavírá Prokop.

autor: vlk
Spustit audio