Technická sůl z dálnice D8 může mít vliv na spodní vody, tvrdí ústecký spolek. Silničáři to odmítají

8. únor 2018

Technická sůl z dálnice D8 by mohla poškodit na spodní vody v Českém středohoří. Myslí si to členové spolku „Ústecké šrouby“, kteří se kvůli tomu obrátili na soud. Podle spolku není jasné, jaký vliv bude mít sůl ze silnice na zásoby spodních vod u Litochovic a Prackovic na Litoměřicku. Nad těmito obcemi je retenční nádrž, kam voda z této části d8 stéká.

„Z meteohlásek, kterých se na dálnici spousta, máme hlášení o počasí s doporučením, kolik soli sypat. Samozřejmě, že se může stát, že třeba na mostě, kde to promrzá, musíme nasypat víc. Je to všechno o komunikaci. Množství soli je ale dávkováno elektronicky, každý rok se to musí kalibrovat… Sype se jen na vozovku, nikam jinam ta sůl nejde,“ popisuje řidič posypového vozu Miroslav Stejskal.

Z čeho má obavy spolek „Ústecké šrouby“, to vysvětluje Lukáš Blažej: „Ta slaná voda je koncentrovaná do jednoho místa, kde se shromažďují stovky tun soli ročně, a místo toho, aby z něj byla třeba odpařována, a zbytek odvážen k ekologické likvidaci, je všechno vypouštěno do místního potoka. ŘSD neudělalo žádný hydrogeologický posudek, nebo něco podobného, a vůbec netuší, jaký vlil to bude mít na spodní vody, nebo studny.“

Podle ŘSD nejsou obavy na místě

Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic obavy odmítá. Podle něj silničáři retenční nádrž monitorují a odebírají z ní vzorky.

„Celý ten systém je nastaven tak, abychom veškerou odpadní vodu, samozřejmě, že v rámci zimní údržby včetně soli, v létě pak například včetně uniklých ropných látek, dostali nad tato kontrolovaná území, na retence, a odsud, po odkalení, je pouštíme dál. Samozřejmě jen v tom případě, že je vše v pořádku. Máme přehled, kdy a odkud co teče,“ vysvětluje Rýdl.

O celém problému pravděpodobně rozhodne ústecký krajský soud, ke kterému podal spolek „Ústecké šrouby“ správní žalobu.

autor: bach
Spustit audio