Robert Schuster: Merkelová bude mít čtvrtou vládu, ale draze vykoupenou

8. únor 2018

Mnohé nasvědčuje tomu, že Německo bude mít necelých pět měsíců od loňských parlamentních voleb novou vládu. Křesťanští demokraté, sociální demokraté a bavorští křesťanští sociálové si sice formálně znovu plácli a dohodli se, že budou pokračovat v dosavadní koalici, oproti té dosavadní, která vznikla v roce 2013, bude ovšem její kompas výrazně vychýlen jedním směrem.

Sociálním demokratům se totiž podařil mimořádný kousek, když dokázali s jejich dvaceti procenty hlasů získaných při volbách z loňského září pro sebe urvat nejenom většinu klíčových ministerstev, ale protlačit vlastní priority i do programu budoucí vlády.

Neoblíbená ministerstva

Formálním volebním vítězům, křesťanským demokratům kancléřky Angely Merkelové, tak zůstaly kromě kancléřského křesla pouze obrana, zdravotnictví a zemědělství, což jsou ministerstva sice důležitá, ale zároveň neoblíbená, protože neposkytují přílišný prostor k vlastní profilaci. Ten naopak bude mít o to větší budoucí ministr vnitra z řad bavorských křesťanských sociálů.

Předpokládá se, že jím bude dosavadní bavorský premiér a šéf strany Horst Seehofer. Jinými slovy, pro konzervativní voliče klíčová otázka vnitřní bezpečnosti, azylového řízení a migrace se tak ocitne v rukách politika, jenž patřil svého času k největším kritikům nikým neomezeného přílivu běženců do země během velké migrační vlny druhé poloviny roku 2015.

Program, na němž se tři německé strany dohodly, je hodně vzdálený tomu, aby se dal označit jako průkopnický. Připomíná spíš výčet konkrétních opatření, jež mají u vládních partnerů udržet jejich poslední voliče: tu se trochu přilepší důchodcům, zde se vyplatí vyšší podpory rodinám s dětmi, aby mohly dosáhnout na vlastní bydlení. A samozřejmě, že se také malinko zlepší právní postavení pracujících, kteří dosud neměli šanci získat jiné než časově omezené pracovní smlouvy.

Andrea Nahlesová

Drahý program

Pro eurofederalisty pak obsahuje budoucí program závazek, že Německo podpoří těsnější spolupráci v eurozóně a bude připraveno platit víc do společného rozpočtu. Jinými slovy, program nové vlády bude hodně drahý a počítá s tím, že na to padnou stávající finanční rezervy ve výši necelých padesát miliard eur. Na první pohled to působí nevinně, ale jako by už nikoho nezajímalo, z čeho budou tyto programy placeny v budoucnu.

Ještě je samozřejmě možné, že nová německá vláda nakonec vůbec nevznikne, protože její program ve vnitrostranickém referendu odmítnou členové sociálnědemokratické strany. Z toho důvodu se rozhodl její dosavadní předseda Martin Schulz k riskantnímu manévru. Aby se mohl naplno věnovat pozici budoucího ministra zahraničních věcí, oznámil odchod z čela strany.

Předsedkyní sociálních demokratů se tak má stát šéfka poslaneckého klubu ve Spolkovém sněmu Andrea Nahlesová, neboli politička, díky jejímuž plamennému projevu se sociální demokraté před několika týdny vůbec rozhodli jít do jednání o nové vládě.

Robert Schuster

Ať nakonec vláda vznikne nebo nevznikne, Nahlesová bude připravena vést svou stranu do příštích voleb. Křesťanské demokraty podobné rozhodnutí v nejbližší budoucnosti ještě čeká. Nikdo z nich ale nepočítá s tím, že by to mohla být opět Angela Merkelová.

autor: rsc
Spustit audio