S kávou kolumbijských indiánů do mne vstupuje jejich příběh. Pavel Maurer doporučuje fairtradové potraviny

10. únor 2018
Glosa Pavla Maurera

Piju silnou kávu, kterou nasbírali indiáni z kmene Arhuacos. Je dobrá, stejně jako jsou i oni dobří. Ne, že bych někdy nepil lepší kafe, to určitě ano, ale mě posledních několik měsíců baví pít právě tuhle kávu, protože spolu s ní do mne vstupuje i příběh kolumbijských indiánů z pohoří Sierra Nevada de Santa Marta.

Oni totiž nedělají prakticky nic jiného, než že asi 250 rodin indiánů Arhuacos ručně pěstuje a sbírá tradičním způsobem kávové červené třešničky v nadmořské výšce 1600 metrů. Myslím, že ženy také občas ručně tkají nějaké sukno, ale jinak pokojně žijí bez elektrického proudu, bez mobilů, ve vysoce položených vesnicích.

Oni vědí, že dole pod nimi je svět plný techniky a civilizace, ale je to nijak nevzrušuje. Nestojí o náš svět. Chtějí sbírat kávu, jíst prostá jídla, pít vodu z řeky a žít svůj jednoduchý život v nádherné panenské přírodě.

Fairtradové potraviny jsou chutné

Jenže, jak už to nejen v pohádkách, ale i ve skutečnosti často bývá, musí si bránit svá území, protože na ně má občas zálusk někdo jiný. A tak Arhuacové sbírají kávu, aby si vydělali nejen na život v hliněných chalupách, ale také na to, aby si mohli koupit svou vlastní půdu, kde žijí po mnoho generací. Jinak by je o ni mohl jednou nečekaně někdo chamtivý připravit.

No a já každé ráno piju tu jejich super stoprocentní arabiku, kterou si vždy umelu na starém ručním mlýnku po babičce a vím, že tím pádem aspoň trochu podpořím zlepšení kvality jejich indiánského života v odlehlých horách.

Připadá mi velmi správné, když my, z bohaté části zeměkoule můžeme alespoň trochu přispět na někoho, kdo nemá skoro nic. Rád sáhnu po jogurtu, který má na víčku napsáno, že z každého kelímku půjde jedna koruna na opuštěné děti.

Mám rád trička, která jsou barvena pouze přírodním způsobem a nezahlušují náš svět syntetickými barvivy a enormní spotřebou pitné vody. Baví mne fairtradové potraviny, které jsou chutné a zdravé a současně podporují nějaký smysluplný projekt. Je jich na trhu stále víc. Můžete je ochutnat a tím, bez vynaložení nějaké velké námahy, jednoduše pomoci i vy.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio