Merkelová udělala velké ústupky, vznik vlády s SPD ale stále není jistý, říká novinářka

12. únor 2018

Němečtí křesťanští a sociální demokraté se minulý týden dohodli na nové koaliční smlouvě. Před kancléřkou Angelou Merkelovou se tak otevřela cesta ke čtvrtému funkčnímu období v řadě, podle novinářky Báry Procházkové ale stále nemá nic jistého. „177 stránek koaliční dohody musí odsouhlasit sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu. Před čtyřmi lety to nebyl problém, teď je výsledek nejistý,“ vysvětluje.

A to přes to, že s vyjednanou dohodou mohou být z hlediska personálního obsazení i programu spokojeni. SPD prosadila změny pracovního práva a další své priority v oblasti bydlení, evropské politiky nebo migrace.


Očekává se, že dohoda stranickým referendem těsně projde. Špičky SPD jsou ale jako na trní.Bára Procházková

„Velká část straníků je ale nespokojena se samotným vstupem SPD do vlády. Je to strana v rozkladu a dosavadní velká koalice jí velmi uškodila. Řadu věcí neprosadila a její úspěchy si přivlastnili křesťanští demokraté,“ přibližuje.

Nešťastná CDU

Právě CDU ale nyní do koaliční smlouvy prosadila nejméně a musela udělat množství ústupků, aby v Německu mohla vzniknout stabilní vláda. „Myslím, že straníci jsou nešťastní hlavně z personálních otázek. Merkelové vyčítají především ztrátu ministerstva financí,“ dodává Procházková.

Logo

Ministrem financí by se měl stát sociálnědemokratický starosta Hamburku Olaf Scholz, od kterého lze očekávat větší umírněnost oproti současnému ministrovi Wolfgangu Schäublemu z CDU. Kancléřka sice připouští, že jde o významný post, podle ní ale ministr financí nemůže jednat sám.

Bude dost žen?

Personální otázky stále nejsou uzavřené, podle Procházkové se ale na možných seznamech objevuje málo žen. Merkelová se přitom už dříve nechala slyšet, že mezi ministry za její stranu by jich měla být polovina.


Autorita Merkelové utrpěla kvůli krachu prvního vyjednávání se Zelenými a FDP. Její obliba ale klesla jen o pár procent.Bára Procházková

Merkelová chce také dát větší prostor novým tvářím. Očekává se, že do kabinetu vstoupí sárská předsedkyně vlády Annegret Krampová-Karrenbauerová z CDU, která je pro budoucnost považována za možnou nástupkyni Merkelové na čele vlády. „Sociální demokraty by teď měla oficiálně převzít Andrea Nahlesová, takže žen je stále více a více,“ uzavírá Procházková.

Chybí Německu plnohodnotná vláda? A mohla by nakonec vzniknout vláda menšinová? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: pdu , ert
Spustit audio