Putinovo poslední vítězství? O křeslo ruského prezidenta se utká osm kandidátů

V ruských prezidentských volbách 18. března se utká osm kandidátů. Právě tolik jich Ústřední volební komise do boje pustila. Poslední den registrace byl čtvrtek, kdy komise schválila kandidaturu posledních dvou uchazečů, Xenie Sobčakové a Maxima Surajkina.

Informuje o tom server rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Podle ní však vítězství má jisté Vladimir Putin, který je populární, všechno ovládá a řídí a potlačil veškerý disent. Opoziční aktivisté navíc tvrdí, že Kreml v minulých volbách uplatnil nejrůznější taktiku, aby výsledek hlasování zmanipuloval a upravil ho, jak potřeboval.

Sobčaková je novinářka a televizní moderátorka. Její otec Anatolij byl v devadesátých letech Putiným nadřízeným a pomáhal mu. Sobčakovou oficiálně nominovala strana s názvem Občanská iniciativa. Surajkin je nepříliš známý předseda formace Komunisté Ruska, která není součástí mnohem větší Komunistické strany Ruské federace.

Navalnyj vyzval k bojkotu

Dalšími kandidáty kromě Putina jsou podnikatelský ombudsman Boris Titov ze Strany růstu, nacionalista Sergej Baburin z Ruského všelidového svazu, liberál Grigorij Javlinskij ze strany Jabloko, výstřední předák Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij a Pavel Grudinin, jehož nominovala komunistická strana.

Putinovu neúnavnému kritikovi Alexeji Navalnému kandidaturu zakázaly úřady kvůli trestnímu rozsudku, který podle něj padl na základě zfalšovaných důkazů. Navalnyj vyzval Rusy, aby prezidentské volby bojkotovali.

Putin by měl letos kandidovat naposledy, protože ruská ústava zakazuje více než dva mandáty za sebou. Server připomíná, že v dobách Sovětského svazu působil jako agent KGB a prezidentem se stal v roce 1999 po Borisi Jelcinovi, jenž si ho vybral jako svého nástupce. Putin po dvou mandátech nastrčil do funkce hlavy státu Dmitrije Medveděva a zastával premiérský post, což mu umožnilo udržet se u moci a neporušit ústavu. Do Kremlu se pak vrátil v roce 2012.

autor: gzb
Spustit audio