Ivan Hoffman: Andrej Babiš a StB

14. únor 2018

Podle informací ze Slovenska rozhodl Krajský soud v Bratislavě, že Andrej Babiš byl oprávněně veden ve svazcích Státní bezpečnosti. Znovu se zabývat Babišovým případem nařídil Krajskému soudu slovenský Ústavní soud. Ten loni, týden před volbami, rozhodl v neprospěch Andreje Babiše k velké radosti Babišových politických konkurentů.

Miroslav Kalousek tehdy řekl, že „rozhodnutí ústavního soudu znamená, že hnutí ANO vede do voleb nejen člověk obviněný z podvodu, ale také právoplatně evidovaný udavač komunistické tajné bezpečnosti.“ A Lubomír Zaorálek upozornil občany, že „člověk s takovou minulostí, který je navíc obviněn z podvodu, se nemůže ucházet o vysoké ústavní funkce. Shodilo by to ČR v zahraničí.“

Voliči tuto informaci vzali v úvahu a Andrej Babiš od nich obdržel 48 645 preferenčních hlasů. Jeho hnutí ANO získalo 29,64 % hlasů, což mu vyneslo pěkných 78 poslaneckých mandátů.

Důvodů, proč Andreje Babiše zjevně nedostihla jeho minulost, bude víc. Především jde o to, že ke spolupráci s StB měl být získán v listopadu 1982, před pětatřiceti lety. Nejedná se tedy o žádnou aktualitu.

Svazky už politikovi vaz nezlomí

Babiš k tomu říká, že se s tajnými setkal z titulu práce v podniku zahraničního obchodu a nikoho neudával. To mohla část jeho voličů vnímat jako polehčující okolnost. Většině voličů ANO ovšem toto obvinění bylo lhostejné anebo ho vnímali jako součást kampaně proti jejich favoritovi.

Pokud Babiše svazky StB nepoškodily před volbami, je nepravděpodobné, že by ho mohly poškodit nyní. Prezident republiky už ústy svého mluvčího naznačil, že se na jeho rozhodnutí jmenovat Andreje Babiše premiérem nic nemění.

Ivan Hoffman

Sám Babiš je rozhodnut se soudit dál, dokud nebude očištěn. Vzhledem k tomu, kolik lidí už bylo od obvinění ze spolupráce s StB osvobozeno, je klidně možné, že uspěje i Andrej Babiš. Z hlediska jeho politické kariéry to ale zřejmě není podstatné.

Ukazuje se, že není rozhodující, z čeho je politik obviněn, nýbrž že jde o to, kdo ho obviňuje. Pokud Babišovi kritici nedisponují aureolou arbitrů morálky a mravnosti, nemohou ho v očích jeho sympatizantů poškodit.

Babišova popularita se navíc neodvíjí od jeho morální integrity za komunismu, nýbrž od image drsného kapitalistického manažera. Svazky StB mohly politikovi zlomit vaz před dvaceti lety. Dnes sotva.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio