Rusko hrozí zablokováním YouTube. Navalnyj na něm odhalil vicepremiérův výlet s prostitutkami

15. únor 2018

Rusko pohrozilo sociálním sítím Instagram a YouTube kompletním zablokováním, a to kvůli šíření příspěvků o skandálu ruského vicepremiéra Sergeje Prichoďka. Jak uvádí tamní opoziční rádio Echo Moskvy, správci obou serverů musí smazat vše, co se kauzy týká. Podrobnosti o případu před týdnem na YouTube publikoval blogger Alexej Navalnyj, video už vidělo více než pět milionů lidí.

Sergeje Prichoďka obvinil z korupce, kterou prý dokládá jeho výlet na jachtě oligarchy Olega Děripasky. Ten politika do Norska dopravil vlastním letadlem a zajistil mu i eskortní služby. Navalnyj při vyšetřování případu vycházel z fotek a zápisků jedné prostitutky, která se plavby účastnila.

Oleg Děripaska ji následně zažaloval a soud přikázal, aby se všechny zmínky o ženě vymazaly z internetu. Agentura Interfax informuje o tom, že tak učinilo už 30 zpravodajských serverů, sociální sítě se ale tak radikálnímu zásahu brání.

Kreml zatím skandál nekomentoval. Podle Navalného patří Prichoďko k nejmocnějším kremelským politikům – jako vicepremiér má na starost administrativní chod celé vlády. Jeho specialitou je zahraniční politika, kde má podle Navalného větší slovo než ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Děripaska, zvaný „hliníkový král“, přišel k pohádkovému majetku po rozpadu Sovětského svazu. Jeho jméno se objevuje v souvislosti s bývalým šéfem volební kampaně Donalda Trumpa Paulem Manafortem, obviněným během pátrání po údajném vlivu Ruska na prezidentské volby v USA.

autor: vjb | zdroj: ČTK
Spustit audio