Jan Vávra: Trest nebo opovržení?

15. únor 2018

Výroky Tomia Okamury o tom, že koncentrační tábor v Letech, kde za druhé světové války podle historiků zemřelo minimálně 326 lidí, „většinou nikdo nehlídal a lidé se tam mohli volně pohybovat“, už vedly k podání trestního oznámení ze strany česko-romského sdružení Konexe.

Dalším dvěma trestním oznámením čelí Okamurův stranický kolega Rozner za výroky o „neexistujícím koncentráku.“Trestní zákoník sice obsahuje paragraf trestající popírání a zlehčování nacistické a komunistické genocidy, které může být potrestáno až třemi roky vězení, ale prakticky moc nefunguje.

Policie měla vždy k pravicovým extrémistům více porozumění. Okamura čelil již v roce 2014 trestnímu oznámení za prohlášení o tom, že romský koncentrační tábor je „mýtus“ a „lež“, ale podle závěrů pražské policie se žádného trestného činu nedopustil.

Justice by samozřejmě měla konat, ale existuje ještě mnohem efektivnější způsob, jak autory podobných výroků postihnout. Představme si, že by nějakého politika napadlo podobně zpochybňovat utrpení obyvatel Lidic a třeba tvrdit, že děti dané na převýchovu jely ve skutečnosti do Německa na výlet.

Myslíte si, že by se s takovým člověkem okázale ukazoval prezident republiky? Že by byl místopředsedou parlamentu? Že by s ním designovaný premiér vyjednával o programových prioritách, byť by tvrdil, že ho do vlády nepustí? Že by byl takový politik zván do médií?

Tomio Okamura

Pravicoví extrémisté jako národní elita?

Z jakého důvodu máme tolerovat zpochybňování jiného utrpení, než je to naše vlastní? Samozřejmě za předpokladu, že netrpíme rasovými předsudky.

Tomio Okamura i Miloslav Rozner by prostě měli být vyloučeni ze slušné společnosti a slušný člověk by jim, obrazně i doslova řečeno, neměl podat ruku. Stejně jako nejíte řízek lžící a při jídle si neutíráte ruce do kalhot, neříkáte - ani v legraci - podobné nehoráznosti, byť by to třeba nebylo trestné.

To je rozdíl mezi civilizovanou a buranskou společností. Můžeme si říkat, že jsme hrdý a suverénní národ, ale pravidla platná ve slušné společnosti bychom měli dobrovolně hájit.

Pokud jsou politici - označovaní v civilizovaných zemích jako pravicoví extrémisté - řazeni mezi národní elitu, nemůžeme se divit, když společnost získá pocit, že takové chování je správné.

Jan Vávra

A pokud tyto výroky posuzující minulost selektivně – na základě rasových či národnostních předsudků – razantně neodsoudíme, dočkáme se chvíle, kdy Okamura na nějaké příští schůzi přednese návrh zákona, který bude trestat každého, kdo použije v souvislosti s táborem v Letech slovo koncentrační nebo přisoudí za jeho existenci vinu Čechům.

Aktuální situace v sousedním Polsku by měla být dostatečně odstrašujícím příkladem.

autor: Jan Vávra
Spustit audio