Saúdové dávají ruce pryč od kontroverzní bruselské mešity. Byla líhní extremistů

Saúdská Arábie se pokouší zbavit reputace sponzora a vývozce ultrakonzervativní verze islámu – jako gesto se vzdala kontroly nad největší mešitou v Bruselu.

Informuje o tom agentura Reuters.

Takzvanou Velkou mešitu pronajala belgická vláda Saúdské Arábii v roce 1969. Bezplatně a na devadesát devět let. Saúdští imámové tak získali rozhodující vliv na tehdy vznikající přistěhovaleckou komunitu, Brusel za to dostal levnější ropu. Dnes se ale Rijád snaží problematického svatostánku zbavit. Mešita se nachází poblíž sídla Evropské unie, a přitom se právě odtud v minulosti šířila radikální ideologie.

Nic není tabu

Vedení mešity se sice od nenávistné ideologie distancuje, po útocích v Paříži a Bruselu v letech 2015 a 2016 však evropské vlády ztratily trpělivost. Belgická vláda se podle agentury Reuters dokonce rozhodla ohrozit svůj ropný byznys se Saúdskou Arábií i významné investice, které odtamtud plynou. Za každou cenu chce zvýšit svou bezpečnost.

Rijád na nabídku zareagoval neobvykle rychle. To svědčí o snaze korunního prince Muhammada bin Salmána přiklonit se k umírněnější formě islámu. K dohodě došlo už v lednu, i když v Saúdské Arábii se to obešlo bez jakékoli publicity.

Podle západních diplomatů se saúdský režim snaží plošně ukončit podporu radikálních mešit a náboženských škol šířících wahhábismus. Riskuje sice odvetu fundamentalistů, belgický diplomat Dirk Achten ale hovoří o jedinečné příležitosti, která by se nemusela opakovat.

„Saúdové jsou momentálně ochotní vést debatu bez jakýchkoli tabu,“ řekl Achten poslancům v lednu během narychlo svolaného zasedání parlamentu. Debatovalo se tehdy o tom, jak zrušit pronájem mešity Saúdské Arábii. „Je ovšem pravda, že naši saúdští partneři pořád ještě nejsou ochotní přiznat, jak moc wahhábismus souvisí s terorem,“ dodal Achten.

Mladý saúdskoarabský princ Muhammad bin Salmán, výřez

Podrobnosti o předání mešity jsou stále ještě předmětem debat, tento měsíc by mělo ale být jasno, vzkázal belgický ministr vnitra Jan Jambon. Podle něj diplomaté vše pečlivě předjednali, aby se hladká předávka mešity nezadrhla.

Centrum extremismu

Než ji Saúdská Arábie koncem 60. let převzala, byla pozůstatkem Národní výstavy z roku 1880. „Původně se jmenovala Orientální pavilon a s islámem neměla mnoho společného,“ vzpomíná Reuters. Za saúdské peníze ale začali přicházet do Belgie maročtí horníci a průmysloví dělníci, a ti se chtěli někde scházet. Celé roky mešitu spravovala Světová muslimská liga (MWL), islámská misijní organizace financovaná z Rijádu.

Belgičané mešitě dlouho nevěnovali pozornost – dokud nezjistili, že teroristé verbují děti z třetí generace přistěhovalců, kteří si v belgické společnosti připadají jako nepřátelský element. „Je příznačné, že z Belgie putovalo do Sýrie nejvíce džihádistů ze všech evropských zemí,“ všímá si Reuters. Bruselská vláda nyní tlačí na to, aby kontrolu nad mešitou převzala Muslimská výkonná rada Belgie (EMB), která má blízko k oficiálním marockým místům.

Belgické úřady teprve v roce 2016 připustily, že mešita šíří krajně nebezpečnou ideologii. „Celá desetiletí tomu nikdo nevěnoval pozornost,“ konstatovaly tajné služby.

Bojovníci Islámského státu

Ministr pro přistěhovalectví Theo Francken se už loni v říjnu pokusil saúdský pronájem zrušit a zejména vyhnat egyptského imáma, který tam posledních 13 let šířil radikální verzi islámu. Belgické soudy ale jeho rozhodnutí smetly ze stolu s tím, že není jasný důkaz o tom, že by měl duchovní podíl na teroru.

Příliš pozdě

Soud tvrdil, že někteří z teroristů sice mešitu navštěvovali, ale k jejich radikalizaci častěji docházelo v kriminálním podhoubí bruselské čtvrti Molenbeek. Belgická vláda nyní chce, aby se v mešitě kázala umírněná „evropská verze islámu“. Podle Reuters ale panují pochybnosti ohledně dalšího finančního zajištění svatostánku. Muslimská liga na jeho provoz ročně posílá v přepočtu na 125 milionů korun, a ty bude těžké sehnat odjinud.

Novým šéfem Světové muslimské ligy je něco přes rok Muhammad bin Abdal Kárim al-Issa. Ten se nedávno setkal s papežem Františkem a veřejně zkritizoval popírání holokaustu. Podle Reuters Issa veřejně slibuje potírání extremismu - a Saúdská Arábie dostala šanci demonstrovat rozchod se zhoubnou ideologií.

Změny v postoji Rijádu ale zřejmě přicházejí příliš pozdě. „Drtivá většina radikálních skupin, jejichž vznik Rijád dlouhá desetiletí sponzoroval, se už stihla osamostatnit,“ varuje expert na saúdskoarabský islám Stéphane Lacroix. „Nedělejme si iluzi, že se změnou postoje saúdských elit se změní i postoje radikálního islámu. Naopak, nezmění se vůbec nic, ta šance dávno minula,“ řekl Lacroix agentuře Reuters.

autor: rma
Spustit audio