Ondřej Konrád: Pohádková nabídka STANu

16. únor 2018

Na jedné straně připomíná momentální situace na české politické scéně výjev z pohádky o Šípkové Růžence: vše v zásadě usnulo a čeká se, co nastane.

Tedy po nedělním sjezdu sociálních demokratů, který má rozetnout zásadní otázku, zda s Babišem do vlády nebo nikoli a zvolit řádného předsedu, přičemž jedno evidentně úzce souvisí s druhým. Pak by se vše zase mělo uvést do dynamického chodu. Což ale není tak vůbec jisté, neb se neví, jak sjezd dopadne.

Na straně druhé se přece jen cosi trochu děje, tu a tam se rokuje o případných programových shodách, anebo o tom, jaká referenda a za jakých okolností by se - snad - mohla vyhlašovat. A Tomiu Okamurovi i v tomto čase pohádkového spánku hrozilo, a za určitých okolností ještě pořád hrozí odvolání z předsednictva sněmovny.

Nu a konečně: některé subjekty, z těch, které se zatím stavěly zcela negativně vůči podpoře jakékoli Babišovy vlády, si přece jen začínají uvědomovat reálné nebezpečí.

Co by se mohlo snadno stát

Spočívající v tom, že neustálým odmítáním do rohu zahnaný volební vítěz nakonec tajnosnubně upeče hlasování o důvěře s komunisty a SPD a následně povládne podle svého. Hledaje pro jednotlivé zákony hlasy jednou tam, podruhé tam a potřetí opět v jiném sněmovním koutě.

Andrej Babiš

A ovšem se za inscenaci důvěry bude oněm dvěma subjektům revanšovat. Byť není jasné, v jakém rozsahu. Ale v nějakém ano. Asi ne úplně zanedbatelném.

Aspoň pro toho, kdo KSČM a hlavně okamurovce považuje za extremisty, jež nelze pustit i když ne k přímému, tak ani k nepřímému řízení státu. A takoví se na prvý pohled musí jevit Starostové a nezávislí.

Kteří se, jistě i s ohledem na sociálnědemokratický sjezd, také zatím jako prví z kvarteta tvořeného s ODS, lidovci a TOP 09 a disponující pětačtyřiceti mandáty, tento čtvrtek oficiálně k možnosti rokování s hnutím ANO vyslovilo prostřednictvím závěru celostátního výboru.

A jak tomu zabránit

STAN ale podporu podmiňuje prozápadním směřováním země (s tím Babiš problém nemá), dále programovými shodami (nějaké se jistě najdou), a pak ovšem neúčastí trestně stíhané osoby ve vládě. Což už problém samozřejmě je.

Ondřej Konrád

Protože předsedovi hnutí ANO se v nové premiérské roli ohromně líbí. Ale jestliže budou STAN následovat i další demokratické strany, byť s touž poslední podmínkou, těžko bude Babiš opakovat, že s ním nechtějí jednat.

Na chuti zůstat v premiérském křesle co nejdéle mu to sice neubere, ale už to přece jen bude jiná písnička. Anebo, abychom zůstali u úvodního příměru, jiná pohádka. A to by mohlo znít až optimisticky. Neboť pohádky, jak známo, končívají šťastně.

Spustit audio