Kniha o pivu naučí správně ochutnávat oblíbený nápoj a také ho využívat v kuchyni

16. únor 2018

Jak pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem. Tak zní podtitul Knihy o pivu, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. V pořadu Dámská jízda publikací zalistovala Mirka Nezvalová.

V knize se dozvíte, jak připravit ochutnávku jako zážitek, jak pivní sklo ovlivňuje vnímání piva a také to, že vařit s pivem je radost. Autoři Pavel Borowiec a Marcela Titzlová nabízejí dvacet receptů na polévky, hlavní chody i dezerty.

Pavel Borowiec je publicista a zakladatel časopisu Pivo, Bier & Ale a také porotce nejvýznamnějších degustačních evropských soutěží. Marcela Titzlová je novinářka a knižní autorka, která se věnuje především životnímu stylu a historii.

Oříšky v pivním karamelu

Ingredience:
150 ml stoutu (tmavé výrazné silné pivo)
250 g nesolených burských oříšků
150 g třtinového cukru
1 balení vanilkového cukru
½ lžičky soli
sušené chilli papričky (nejlépe z mlýnku nebo dobře rozdrcené)

Troubu předehřejte na 150°C a plech vyložte papírem na pečení. Do středně velkého rendlíku nasypte burské oříšky, přidejte třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl a pivo.

Pomalu zahřívejte a současně míchejte, dokud nezačne směs vřít. Hned poté snižte teplotu a míchejte asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevstřebá. Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a podle chuti posypte chilli papričkou.

Plech vložte do trouby na 10 minut, poté ho vyjměte a oříšky promíchejte. Následně plech vraťte do trouby a nechce péci ještě 10 minut. Nakonec plech z trouby opět vyndejte a nechte vychladnout. Oříšky skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.