Orbán mobilizuje voliče antiuprchlickou rétorikou. Věří v ústavní většinu, míní komentátor

19. únor 2018

Maďarsko je podle tamního premiéra Viktora Orbána baštou proti migraci. V tradičním poselství o stavu země pak varoval před nebezpečím přicházejícím ze západních zemí. Orbán zároveň poukázal na malou důvěryhodnost opozičních stran a neodpustil si další šťouchnutí do amerického finančníka a filantropa George Sorose.

Orbán jako zdroj nebezpečí označil politiky v Berlíně, Paříži a Bruselu. Prý tlačí Maďarsko k přijetí politiky, která z jejich zemí učinila imigrantské státy a otevřela dveře k ústupu křesťanství a šíření islámu.

„Orbán tímto svým tvrzením odůvodňuje celou hysterickou antiuprchlickou a antiimigrační politiku, kterou už několik posledních let v Maďarsku vede,“ říká komentátor Mladé fronty Dnes Luboš Palata.

Dodává ale, že Maďarsko prošlo něčím, co jsme nezažili, když před otevřením hranic do Německa bylo v zemi více než 200 tisíc migrantů, kteří se nemohli dostat dál. To vzedmulo vlnu hysterie minimálně na vládní straně a vedlo to k výstavbě plotu na hranicích se Srbskem, Chorvatskem a Slovinskem.

Bere téma Jobbiku

„Tohle jsou dozvuky tehdejší situace, které se premiér Orbán snaží využít k mobilizaci voličů, aby znovu vyhrál blížící se parlamentní volby. Touží v nich získat možná i díky volebnímu systému, který preferuje nejsilnější stranu, znovu ústavní většinu,“ shrnuje Palata.

Premiér zároveň pochválil „příkladný“ výkon maďarských policejních sil i hraniční plot, který podle něj úspěšně chrání jižní hranici země. Podle Palaty je migrace významným tématem pro vládní stranu Fidesz, pro Maďary samotné tolik ne.

„Orbánova velmi tvrdá antiimigrační rétorika slouží také k tomu, že bere karty svému největšímu konkurentovi, což je extrémně pravicová strana Jobbik, která je v tuto chvíli druhá nejpopulárnější v Maďarsku. Když Orbán minimálně verbálně přejímá mnohá její témata, včetně boje proti uprchlíkům, bere jí hlavní téma, což se projevuje na tom, že popularita Jobbiku v poslední době stagnuje,“ uzavírá komentátor.

autoři: mmk , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.