Světlo je zásadní. Petr Kubát fotí jihočeskou krajinu a města hlavně při zlaté hodince

19. únor 2018

Začal s pár snímky na sociálních sítích, teď je vyhledávaným fotografem. Novináři Petru Kubátovi, redaktorovi Mladé fronty Dnes, přinesl jeho koníček už řadu uznání a ocenění. Jeho snímek Českého Krumlova uveřejnil britský deník The Guardian na svém webu jako Foto dne.

Nyní se Petr Kubát odhodlal ke komorní výstavě v kavárně Fér Café v Českých Budějovicích. „Vedly mě k tomu ohlasy lidí, kteří mě sledují na sociálních sítích a mém webu. Psali, že je fajn si fotky prohlížet na počítači, ale že by bylo hezké vidět je fyzicky někde vytištěné a vystavené,“ říká.

Ve svém rodném městě tak poprvé představuje svá díla. „Předtím už jsem měl malou výstavu v Českém Krumlově, který také rád fotím, ale vyloženě v Budějovicích, kde to nejvíce znám a fotím nejčastěji, je to poprvé. Navíc prostředí kavárny je mi sympatické a myslím, že se to sem hezky hodí,“ dodává.

Kolekci snímků pojmenoval Petr Kubát jednoduše Jižní Čechy. „Je to takový výběr mých nejoblíbenějších fotek z jižních Čech, větší část tvoří snímky z Českých Budějovic,“ popisuje.

Vodopády svatého Wolfganga objektivem Petra Kubáta

Krumlov a Hluboká, ale také téměř neznámá místa

Návštěvníci na snímcích uvidí například Zátkovo nábřeží, dále Český Krumlov, Hlubokou, ale i méně známá místa. „Zjistil jsem, že v jižních Čechách je spousta krásných míst, která nejsou tak známá, ale zároveň jsou nádherná na fotografování. Jsou to různá zákoutí v přírodě, vesničky, kaple, boží muka. Díky fotografování jsem objevil například vodopády svatého Wolfganga u Vyššího Brodu,“ říká.

Petr Kubát si myslí, že i v dnešní době pokročilé techniky je pro fotografa stále nejdůležitější dobré světlo a kompozice. „Když se to všechno propojí dohromady, tak možná vznikne dobrý výsledek. Pokud není dobré světlo, tak fotka nikdy nebude stoprocentní,“ vysvětluje.

Český Krumlov objektivem Petra Kubáta

S fotoaparátem proto vyráží do terénu hlavně ráno nebo večer. „Většinou fotím v době těsně před východem a po východu slunce, tomu se říká zlatá hodinka. Druhá zlatá hodinka je pak večer před západem a po západu slunce. Potom přichází ještě takzvaná modrá hodinka, kdy slunce zajde za obzor a krajina dostane takový modrý nádech. To jsou moje oblíbené časy,“ prozrazuje.

Díky tomu mají jeho snímky typické světlo. Přesvědčit se o tom může v českobudějovické kavárně Fér Café do konce února.

Noční Želnava objektivem Petra Kubáta

Rozhovor s novinářem a fotografem Petrem Kubátem přináší kulturní magazín Kavárna. Dále se dozvíte, že Jihočeské divadlo připravilo absurdní drama Letní vosy nás štípou už i v listopadu, pozveme vás na výstavu maleb Vladimíra Pořického a nabídneme recenzi knihy Lely Geislerové Zen žen.

autoři: pku , Andrea Poláková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.