USA obvinily třináct Rusů z vměšování do prezidentských voleb. Je to ale jen kapka v moři

Americký zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller obvinil 13 Rusů z vměšování do amerických prezidentských voleb a podrobně popsal, jak se toho měli dopouštět, píše britský Daily Telegraph.

Obžalovaní pracovali pro organizaci s názvem Agentura pro výzkum internetu, která sídlí v Petrohradu, a využívali sociální sítě. Vytvořili si stovky účtů na Facebooku, Instagramu, Twitteru a YouTube a z nich ovlivňovali voliče, často jako američtí političtí aktivisté.

Jejich zprávy systematicky podrývaly demokratické kandidáty Hillary Clintonovou a Bernieho Sanderse a naopak podporovaly Donalda Trumpa. Rusům se prý dokonce dařilo pořádat protrumpovská shromáždění; nabízeli Američanům peníze za to, že se jich zúčastní, a komunikovali s Trumpovými lidmi v místech konání.

Volte třetího

V ruské agentuře se Amerikou zabývalo osmdesát zaměstnanců, organizace pak pracovala s rozpočtem ve výši jednoho a čtvrt milionu dolarů měsíčně. Rusové používali falešná jména, odcizili čísla sociálního pojištění skutečných Američanů a vyrobili si falešné občanské průkazy.

Měli za úkol vytvářet vypjatou politickou situaci podporou radikálních skupin, uživatelů nespokojených se společenskými a hospodářskými poměry a opozičních společenských hnutí, uvádí zpráva vyšetřovatelů. Ruští trollové také údajně naváděli příslušníky amerických menšin, aby k volbám nešli nebo volili někoho třetího.

Mezi obviněnými je i domnělý mecenáš ruské Agentury pro výzkum internetu Jevgenij Prigožin, jemuž se říká „Putinův šéfkuchař“, protože se vypracoval z majitele stánku s hotdogy na magnáta v oboru stravování. Od roku 2016 se na něj za údajné vměšování do voleb vztahují americké protiruské sankce. Podle zveřejněných emailů jeho firma schvalovala platby pro petrohradskou agenturu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová obvinění označila za „absurdní“ a šéfdiplomat Sergej Lavrov za „brepty“. Donald Trump pak na Twitteru napsal, že Rusko svou protiamerickou kampaň zahájilo už v roce 2014, dlouho předtím, než oznámil kandidaturu, takže to prý s ním nesouvisí a na „výsledky voleb to vliv nemělo“, cituje prezidenta Telegraph.

Logo

Kapka v moři

Podle amerického serveru Vox nová obvinění nedodávají mnoho nového k tomu, co je o vměšování Rusů už známo. I když jsou zprávy trollů na sociálních sítích na pováženou, je prý vysoce nepravděpodobné, že ovlivnily výsledek voleb.

V kontextu obrovského množství mediálních informací, jimž byli Američané během kampaně vystaveni, byly ruské snahy nejspíš jen kapkou ve velkém vědru. Navíc se tato obvinění netýkají dalších nařčení, podle kterých Rusové napadli emailové účty demokratů a některé zprávy zveřejnili nebo že se v řadě amerických států nabourali do počítačových systémů.

Především však obvinění netvrdí, že o tomto ruském úsilí věděl nebo se na něm podílel někdo z Trumpova týmu, upozorňuje portál. Obžaloba ale tvrdí, že někteří z obviněných Rusů komunikovali s lidmi spojenými s Trumpovým štábem.

Není jasné, kam obvinění povede, protože zmínění Rusové nepobývají ve Spojených státech. Jedním z účinků tak může být politický argument, že Mueller se nezaměřuje pouze na Trumpovy lidi, ale šetří ruské vměšování v širším kontextu. Prezidentovi spolupracovníci by pak měli větší potíže zdůvodnit, proč je třeba Muellera vyhodit.

Celé vyšetřování však začalo být nesmírně spletité. Někdejší Trumpův poradce George Papadopoulos se už přiznal, že lhal o svých kontaktech s Rusy před volbami, a další, Michael Flynn, že lhal o kontaktech po volbách.

Logo

Jiní prezidentovi exporadci, Paul Manafort a Rick Gates, byli obviněni z praní špinavých peněz, které s volební kampaní nesouviselo. A Muellerův tým vyšetřuje i možné maření spravedlnosti Trumpovou vládou. Nejnovější obvinění jsou tak jen dalším kouskem velké skládanky, která ještě není vyřešena, uzavírá Vox.

autor: gzb
Spustit audio