Putin se vzdal účasti v debatách i kampaně. „Ve státní televizi je ale skoro pořád," říká komentátor

22. únor 2018

Za necelý měsíc - 18. března - si Rusové zvolí nového prezidenta, nebo, jak se všeobecně očekává, spíš potvrdí v úřadě toho stávajícího - Vladimira Putina. Jeho pozice se i podle průzkumů zdá být tak neotřesitelná, že prakticky nevede žádnou kampaň. Ruský vůdce se nezúčastní žádné z celostátních předvolebních debat a vzdal se i využití času vyhrazeného bezplatně kandidátům v hlavních televizních kanálech.

„Putin žádnou kampaň vést nemusí, protože kampaní je vlastně celý průběh jeho prezidentství, což ostatně dost připomíná situaci před českými prezidentskými volbami," říká komentátor Českého rozhlasu a odborník na Rusko Libor Dvořák. „On je v televizi stejně skoro neustále."

Putinova popularita je nyní čtyřnásobně větší, než součet preferencí všech jeho oponentů. S lehkým srdcem se proto Kreml rozloučil i s nápadem hlavního státního televizního kanálu reprízovat čtyřdílný oslavný seriál amerického režiséra Olivera Stonea Svět podle Putina. Vysílání nedoporučila ústřední volební komise. „Nakonec se bude vysílat až po volbách. Je to ale opravdu jen jeden z mnoha příkladů Putinovy skryté kampaně," říká Dvořák.

K volbám půjde 80 procent Rusů

Putinova podpora se dlouhodobě udržuje kolem osmdesáti procent a spíš než o jeho zvolení, které je považováno za jisté, se Kreml stará o zajištění co nejvyšší volební účasti. Z těch, kteří k volbám půjdou, odevzdá hlas stávající hlavně státu podle průzkumů kolem 70 procent lidí. Na anektovaném Krymu je to dokonce 90 procent. „Levada Center, nejserióznější sociologické pracoviště v Rusku se radši vzdalo zveřejňování svých průzkumů, jsme tedy odkázáni jen na čísla ruské státní společnosti VCIOM," doplňuje Dvořák. „Podle průzkumu zveřejněného ve čtvrtek půjde k volbám přes osmdesát procent lidí. Jen necelých osm procent Rusů řeklo, že k volbám nepůjdou."


Protikandidáti jsou víceméně stafáž. Mají podporu od sedmi procent k sedmi desetinám procenta. V žádném případě nemůžou Putina ohrozit.Libor Dvořák

Putin na rozdíl od svých sedmi soupeřů kandiduje jako nezávislý. Hlavním heslem jeho kampaně, kterou kromě rozsáhlého štábu stoupenců organizuje vládní strana Jednotné Rusko, je Silný prezident - silné Rusko. „Protikandidáti jsou víceméně stafáž. Mají podporu od sedmi procent k sedmi desetinám procenta. V žádném případě nemůžou Putina ohrozit," říká Dvořák.

Účast v celostátních předvolebních debatách ukládá v Rusku prezidentským kandidátům zákon. Omluvou, kterou zřejmě využije i Putin, je jen naléhavé pracovní zaneprázdnění. V takových případech uchazeče o prezidentský úřad zastupuje zmocněný důvěrník.

Mluvčí Putinova volebního štábu Andrej Kondrašov tento týden řekl, že hlavním tématem volebních spotů bude upevňování jednoty země, sociální spravedlnost a zlepšení životních podmínek obyvatel, úcta k tradicím a upevnění obranyschopnosti. Osobní účasti Putina ve volebních agitkách se ale Rusové nedočkají, počítá se nanejvýš s využitím záznamu jeho starších veřejných vystoupení.

Spustit audio