Německo míří do nejistých časů. Změny politického systému už klepou na dveře

Politickému vývoji v Německu se v širších souvislostech věnuje analýza evropské odnože serveru Politico. „Ať už referendum mezi členy SPD o vstupu do vládní koalice dopadne jakkoli, jedno je jasné už teď. V nejbližších letech nebude na německé politické scéně určitě panovat nuda,“ tvrdí portál. Podle něj se totiž můžeme nadít zásadních změn v doposud stabilních a předvídatelných politických poměrech, jimiž ovšem už stačily otřást povolební turbulence.

Sociální demokraté v tom ale nejsou sami. Vnitřnímu pnutí čelí i konkurenční konzervativci kancléřky Angely Merkelové. Nicméně jsou to němečtí socialisté, kdo se teď ocitl na opravdovém historickém dně, podotýká Politico. Strana se snaží se najít recept na to, jak se vyhnout osudu francouzských nebo nizozemských sociálních demokratů, kteří byli ve svých zemích víceméně vymazáni z politických map.

V ideální kondici nejsou ani křesťanští demokraté. Dlouhé roky platila jistota, že strana a Angela Merkelová jsou jedno a totéž. To se nyní mění. V Křesťanskodemokratické unii (PRO WEB: CDU) se o slovo hlásí vnitrostranická opozice, která nabádá, aby se partaj připravila na dobu po kancléřčině odchodu. Až k němu dojde, nastane podle evropského serveru lámání chleba. Jakým směrem se vydat?

Nevyhnutelný střet

Zůstane CDU středopravicovou partají v podobě, jakou doposud preferuje Merkelová? Anebo se křesťanští demokraté vydají doprava, dle receptu mladého a dravého rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Ideologický posun jeho Rakouské lidové strany (ÖVP), nicméně vyústil v koalici s krajně pravicovými Svobodnými (FPÖ). Jednotlivé tábory v CDU se teď každopádně připravují na v budoucnu nevyhnutelný střet ohledně vedení strany, zdůrazňuje Politico a zasazuje nynější vývoj v Německu do evropského rámce.

Pracně vyjednaná koaliční dohoda křesťanských a sociálních demokratů kodifikuje i vizi Spolkové republiky v Evropě i mimo kontinent. Současná nestabilita německých domácích poměrů by však mohla odsunout evropskou agendu na vedlejší kolej. Slabší pozice Berlína by tedy nebyla pro Paříž a Brusel dobrou zprávou. Zejména Francie by nesla v prosazování unijních reforem obrovskou zátěž.

Centrála CDU v Konrad-Adenauer-Haus

Pokud nakonec dojde na velkou koalici, rozvířené vlny se uklidní a zavládne iluze stability. „Ale země se tak či onak změní. Další čtyři roky budou pro německý politický systém velkou zkouškou,“ předjímá server Politico.

autor: smi
Spustit audio