Lída Rakušanová: Prezidentův sen a levice

23. únor 2018

Premiér v demisi se sice svého času rozhodl, že sdělí voličům dokonce v knižní podobě, o čem sní, když náhodou spí. Momentálně se ale snaží uskutečnit především sen prezidentu Zemanovi.

Ten se totiž už před mnoha lety, když ještě soukromničil na Vysočině, netajil přesvědčením, že je nejvyšší čas, aby sociální demokracie pomohla KSČM z izolace a spojila s ní své síly.

Už v létě 2005, v rozhovoru pro regionální deníky, pochválil Miloš Zeman tehdejšího sociálně demokratického předsedu vlády Jiřího Paroubka, že „překonává trauma, které na levici existuje, a sice odmítání spolupráce mezi socialisty a komunisty“.

A dával za příklad nejen Oskara Lafontaina, který v Německu založil levicovou socialistickou stranu, spolupracující s postkomunistickou PDS, ale i francouzského prezidenta Mitteranda, který vzal svého času do vlády komunisty, když jejich volební preference byly u 20 procent, aby když po pár letech z vlády odcházeli, měli už jen tři procenta.

Protože, jak tehdy Zeman zdůraznil, museli místo opozičních řečí prokázat, co skutečně umí, a toho moc nebylo.Tenkrát ovšem Miloš Zeman ještě realisticky uznával, že vzhledem ke čtyřem desetiletím zdejší komunistické totality není u nás takový „mitterandovský tah možný.

Andrej Babiš

Období rozkvětu politické korupce

Dnes, po 13 letech, už jej Zeman za možný evidentně považuje. A ponouká své věrné v sociální demokracii, aby se nebránili podpoře Babišovy vlády v jednom šiku s parlamentním klubem KSČM.

Protože, jak už tenkrát, ještě v roli spokojeného důchodce na Vysočině, Miloš Zeman tvrdil, je odmítání spolupráce sociální demokracie s komunisty „v podstatě trik pravicových stran“, které se prý jen snaží zabránit využití komunistických hlasů v parlamentě.

Faktem je, že ANO s 78 poslanci by spolu s ČSSD a KSČM, z nichž každá má patnáct poslaneckých křesel, dali dohromady pohodlnou parlamentní většinu 108 hlasů. Pokud ovšem, a to je ten hlavní zádrhel, by překonali všichni sociální demokrati překážku v podobě trestně stíhaného člověka v čele vlády.

Jistý miniposun na jejich sjezdu ostatně v této věci nejspíš nastal: zmíněnou překážku už ČSSD nepovažuje za „nepřekonatelnou“, nýbrž za „zásadní“. Zda zásadní natolik, aby se vlády s ANO nezúčastnili, to se ještě uvidí.

Lída Rakušanová

Pokud do Babišovy vlády nepůjdou, ale spolu s komunisty ji podpoří, splní tím ovšem sen prezidenta Zemana dokonale: ten totiž od začátku celkem nepokrytě podporuje Andreje Babiše v jeho úmyslu vládnout s jednobarevnou, menšinovou vládou, a to nejlépe s podporou levice, zajištěnou čímsi jako byla svého času jeho opoziční smlouva s ODS.

Tento pakt uzavřeli Miloš Zeman s Václavem Klausem v roce 1998, tedy přesně před 20 lety. Do dějin mladé České republiky vešel jako období rozkvětu politické korupce.

Spustit audio