Pavel Maurer: Zvěřina není úplně nejlacinější, může vám ale zajímavě zpestřit jídelníček

25. únor 2018
Glosa Pavla Maurera

Máte rádi bažanty? Srnce, jeleny, zajíce nebo divoká prasata? Je zima a to je příznivé počasí pro zvěřinu na talíři. I když, každé lesní či luční zvířátko, ať už pernaté či srstnaté, má v ročním období ten svůj pravý a přírodou poměrně dosti přesně určený čas, v tomto období je celkem v pořádku dát si kančí gulášek, mufloní medailonky nebo marinovaný srnčí hřbet!

Že zvěřinu nejíte? Že se vám to hnusí? Nevěříte, nechutná, je to moc velká divočina? Dovolte mi uvést pár informací, které mohou malinko rozšířit vaše znalosti. Budu je čerpat ze zprávy Ministerstva zemědělství. Za prvé, Česko je v porovnání s celou Evropou s konzumací zvěřiny celkem dost na výši. Za druhé, zvěřinu jedí raději muži než ženy, za další, je spousta lidí, kteří se zvěřiny ani nedotknou.

Nejvíc se konzumuje divoké prase, pak srnčí, zaječí a jelení maso. Zajímavé je, že stoupá obliba zvěřiny především u mladé generace a to nejen kvůli chuti, vůni a většímu kulinárními zážitku, ale také proto, že má pověst, že je zdravější než velkokapacitně chovaná kuřata, prasata a skot! Zvěřina je v tomto srovnání libovější, je bohatá na obsah bílkovin a minerálních látek, s nízkým obsahem tuku a cholesterolu.

Podle mne je také velmi důležité, čím je zvěř krmena. Pokud žije z darů volné přírody, pase se přirozeně, živí rostlinami, bylinkami, stromky - to vše je správně. Velká část zvěře je však dokrmována a farmována. Ani to není na škodu, ale gurmán většinou pozná v chuti a aromatu jisté rozdíly mezi zvěří z farmy a zvěří divoce žijící.

Jelen v Národním parku Šumava

Stejně tak považuji za podstatné, že když jelen padne po první ráně, prakticky bezbolestně a bez toho, aby se začal bát a vystresoval tak své maso, pak je to vždy pro všechny zúčastněné strany velká výhra! Maso musí být nejen správně ulovené, ale také takzvaně kvalitně zamřelé, neboli dobře vyzrálé.

Omlouvám se, pokud jste vegetariáni, nebo vyznavači spíše bílého masa, ale jen si vzpomeňte na ty nekonečné velkochovy prasat nebo kuřat, které nikdy nespatřily slunce ani nebe, nikdy neopustily svou miniaturní klec a jsou cpáni granulemi, aby rychle přibraly na váze a šli na porážku. Nebojuji tu za zvěřinu za každou cenu, ona totiž také není úplně nejlacinější, ale já jen nabízím do vašeho jídelníčku další zajímavou alternativu. Skladba naší stravy by měla být pestrá a hlavně v souladu s přírodou.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio