Tři roky od vraždy Borise Němcova: Nevidím figuru, která by ho dokázala nahradit, soudí komentátor

27. únor 2018

V úterý uplynuly přesně tři roky od úkladné, zjevně politické vraždy tehdy nejznámějšího a nejvlivnějšího ruského opozičního politika Borise Němcova. Zahynul doslova na dohled bezpečnostních kamer z kremelských hradeb na Velkém moskvoreckém mostě. Ten měl na přání opozice nést Němcovovo jméno, ale nestalo se tak.

Podle Libora Dvořáka, komentátora Českého rozhlasu, stále není známo, kdo si vraždu objednal, i když vrah i jeho čtyři komplicové už jsou odsouzeni. „Mluvila o tom i Němcovova dcera Žanna, která před pár týdny navštívila Prahu. Říkala, že sama neočekává, že by se to někdy zjistilo,“ komentuje Dvořák.

Spekuluje se, jestli měl k objednání vraždy blízko přímo Vladimir Putin, nebo čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. „Na Putina bych příliš nesázel, u Kadyrova je to něco jiného, protože už fakt, že se to odehrálo doslova 200 metrů od kremelských hradeb, tak je to spíš signál, a tak to také bylo i tenkrát ruským establishmentem vnímáno: ‚Vždyť on byl minimálně jeden z vás, tak pozor na nás.‘ I když nikdo neví, na koho.“

Libor Dvořák Borise Němcova popisuje jako nejvýraznějšího představitele celé roztříštěné opozice, i když nikdy nebyl součástí nového disentu, ale státní moci, protože byl až do poslední chvíle poslancem regionálního parlamentu.

Libor Dvořák

Vlídnější tvář státní moci

Mluvilo se o tom, že most, na kterém byl zavražděn, ponese Němcovovo jméno, teď se mluví o pamětní desce na domě, kde žil. Proč ne na mostě? „Je to příliš blízko od Kremlu, a to by na ruskou státní moc bylo trošku příliš. Živelný memoriál se tam neustále obnovoval, neustále tam hořely svíčky, byly tam fotografie, květiny. Moskevská radnice to se zavilostí sobě vlastní neustále odklízela, nechtěla dát ani pamětní desku na dům, kde Němcov žil, ale s tím se nakonec smířila. Soudil bych, že před prezidentskými volbami se moc snaží ukázat svou vlídnější tvář,“ komentuje Dvořák.

Pokračovatel Borise Němcova se podle něho stále nenašel. Alexej Navalnyj, který je nejvýraznější tváří ruské nesystémové opozice, kolem sebe totiž shromažďuje jiné lidi než Němcov. „Nevidím figuru, která by ho dokázala nahradit. Je otázka, jestli to není začátek konce této části opozice a jestli do budoucna nebude nejpodstatnější figurou, ovšem jiné opozice, právě Navalnyj,“ uzavírá Libor Dvořák.

autoři: ldo , bum , jpr
Spustit audio