Lucie Priknerová: Kdo může pohnout ledy zbrojařských zákonů v USA?

27. únor 2018

Po masakru střelce na škole ve floridském Parklandu USA zaplavily protesty proti liberálním zbrojním zákonům. Je nasnadě se ptát, kdo se na federální úrovni může stát spouštěčem jejich regulace.

Trump, který sveřepě hájí druhý dodatek ústavy, tedy právo držení zbraně, to rozhodně nebude. On se může stát pouze někým, kdo bude nucen reagovat na politický tlak.

Trump milostivě hodil protestujícím drobečky v podobě příslibu, že bude dbát na to, aby se zbraně neprodávaly mentálně nemocným lidem, zároveň chce klást důraz na kontroly při nákupu zbraní. Ty se provádí ve spolupráci s FBI. Problém je, že je lze různými způsoby obejít, což se ukázalo např. u případu střelce z kostela v Charlestonu v roce 2015. Ten měl kriminální minulost, ale úřadům se nepodařilo dohledat k ní do 3 dnů důkazy a útočník si zbraň podle příslušné regulace mohl zakoupit.

Je jasné, že ani protesty studentů ve stávajícím rozsahu významně postoj Washingtonu neprolomí. Jejich symbolický význam je ale nezastupitelný. Další demonstrace jsou plánovány na březen a v dubnu se lidé shromáždí, aby uctili památku obětí střelby na škole v coloradském Colombine, která se odehrála v roce 1999.

Liberální zákony umožňující snadné získání zbraní a společenské klima, které ozbrojování občanů považuje za něco žádoucího, vytváří kombinaci, která přinejmenším umožňuje páchání kriminálních činů. Zkušenost mluví jasně.

Trump milostivě hodil protestujícím drobečky v podobě příslibu, že bude dbát na to, aby se zbraně neprodávaly mentálně nemocným lidem

Podle serveru gunpolicy.com byly v roce 2011 např. v sousední Kanadě zastřeleny cca 2 oběti na 100 tisíc obyvatel, v USA 10, tedy pětkrát tolik. BBC přináší nejnovější statistiku za rok 2015, kdy se v USA odehrálo 372 případů masové střelby, při nichž zahynulo 475 lidí. Celkově v ten rok bylo střelnými zbraněmi v USA zavražděno přes 13 tisíc lidí.

Demokratický kongresman za Parkland Ted Deutsch podle listu New York Times v emotivním rozhlasovém projevu uvedl: “Je čas, aby republikáni v Kongresu ukázali alespoň kousek odvahy amerických studentů.“ Demokraté by zpřísnění podmínek držení zbraní uvítali, ale bude to obtížné.

Odzbrojení jako složitý proces

Trump čelí tlaku ze strany zbrojařské lobbistické asociace NRA, která ho podpořila ve volbách a ke které mají blízko i někteří kongresmani. Prezident vymyslel řešení, které zbrojařům vychází vstříc, a to sice, že účinnou reakcí na ozbrojené útočníky je podle něj větší míra vyzbrojení občanské společnosti, která má útočníky eliminovat.

Ani protesty studentů ve stávajícím rozsahu významně postoj Washingtonu neprolomí

Stejně jako protesty studentů ani situace na trhu zatím nenutí Bílý dům ani Kongres ke změně stávajícího nastavení. Některé firmy sice se zbrojařskou asociací NRA ukončily spolupráci, např. některé aerolinie nebo půjčovny aut, ovšem Youtube se zatím k takovému kroku neodhodlal.

Stejné je to u streamovaného kanálu zbrojařů z NRA, který se věnuje mj. pořadům o politice, sbírání zbraní nebo lovu. 70 tisíc lidí sice podle webu Huffington Post podepsalo petici, aby Amazon s touto stanicí ukončil spolupráci. Ale velcí giganti zatím spí a k protestu se připojily spíše menší ryby.

V roce 2015 se v USA odehrálo 372 případů masové střelby, při nichž zahynulo 475 lidí

Těžištěm změny může být Kongres, ale web CNN analyzuje, že tady se zdá být situace neprůchodná, protože je rok kongresových voleb a kongresmani, zejména ti republikánští, nebudou chtít kvůli svým voličům podporovat kompromisní návrhy o zbraních. Aktuální rozložení Kongresu také není žádné změně zostřující podmínky držení zbraní nakloněno. Republikáni mají převahu v obou komorách a ani všichni demokraté si větší regulaci zbraní nepřejí.

Stávající stav navíc konzervuje fakt, že americká společnost je výrazně ozbrojena jako celek a postupné snižování ozbrojení by byl dlouhý proces, kdy by zbraně zůstávaly postupně v rukou problémových lidí, kteří je úřadům odevzdat nechtějí a zbytek by proti svým zvyklostem spoléhal na zajištění bezpečnosti ze strany státu.

Změna tak může vycházet z protestů a chování velkých korporací, ale především v těch „správných“ regionech. Tedy uvnitř konzervativní Ameriky, kde se republikánští kongresmani nebudou bát o své znovuzvolení, když podpoří v Kongresu případný návrh, za nímž budou stát politici z obou stran.

Další cestou by bylo motivovat řetězce zbrojařů a distributorů, aby více zaměřili pozornost na jiná např. příbuzná výrobní odvětví a snížili svůj tlak na stát v tomto citlivém problému. Pokud se budeme bavit o svobodě, pak zvažme, jestli je svoboda držení zbraně silnější než svoboda nebýt legálně drženou zbraní ohrožen.

Spustit audio