Petr Hartman: Babiš je jako Sobotka, taky se chce zbavit šéfa GIBS

28. únor 2018

Zbavit se ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů není jednoduché, zároveň to není nemožné. Názorně to dokazuje osud Ivana Bílka. Ten se v roce 2015 ocitnul pod silným tlakem politiků a „dobrovolně“ odstoupil.

Stalo se tak po rozruchu kolem kauzy Vidkum. V ní šlo zjednodušeně řečeno o podezření z vynášení citlivých informací z policejního vyšetřování a ovlivňovaní jeho průběhu. Kauza dopadala na vlivné politiky, podnikatele a policisty z Olomouckého kraje.

Zajímavé na ní bylo, že na ni nepracovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vyšetřovatelé a státní zástupci jejím lidem nevěřili, a proto ji obešli. Bílek pod nátlakem raději rezignoval.

Na jeho místo nastoupil Michal Murín. Byl na návrh vlády jmenován premiérem Sobotkou. Po příchodu nového šéfa došlo k reorganizaci a rozsáhlé obměně lidí na vedoucích pozicích. To byla možná nejviditelnější změna, ke které došlo.

Michal Murín

Důvěra vůči Generální inspekci bezpečnostních sborů se nezvýšila a její šéf je rovněž spojován s jednou zajímavou kauzou. Tentokrát se jmenuje Beretta. V ní jde opět o únik informací z policejních databází. Šéf inspekce Murín byl kvůli tomu vyslýchán jako svědek. Konkrétně kvůli osobním kontaktům s hlavním podezřelým. Byť je úplně věrohodně nevysvětlil, nebyl z ničeho obviněn.

Výměna šéfa, ne změna stylu

Premiér v demisi Andrej Babiš

Rovněž v tomto případě byla Generální inspekce bezpečnostních sborů svým způsobem obejita. Také Michal Murín nyní čelí silnému politickému nátlaku, aby rezignoval. Zatím mu odolává. Pokud bude přece jenom nějakým způsobem odejit, bude vládou na jeho místo dosazen někdo jiný a popsaný koloběh by mohl dále pokračovat pod novým vedením.

Měnit šéfy inspekce samo o sobě nestačí. Podstatnější je zamezit únikům informací, podezřelým kontaktům a v neposlední řadě účelovému kriminalizování policistů, kteří vykonávají svoji práci ve stylu padni komu padni. Tím totiž může docházet k maření vyšetřování.

Ostatně v minulosti opakovaně byli mimo službu postaveni lidé, kteří se ničeho nedopustili. Jejich práce však byla přerušena a případy nebyly dovedeny tam, kam původně směřovaly. Právě tímto způsobem se dá velmi účelně zasahovat do práce policie.

Zkrátka důvodů, proč kritizovat ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů se najde dost. Výzvy k rezignaci však zaznívají z úst premiéra v demisi, který má sám problém s trestním stíháním.

Petr Hartman

Kdyby alespoň byla vidět snaha premiéra změnit systém tak, aby k nejrůznějším excesům nedocházelo. Například nastavením účinnější kontroly činnosti GIBS. Premiér v demisi tím vyvolává dojem, že mu jde spíš o výměnu šéfa této instituce, než o zásadní změnu stylu její práce.

autor: Petr Hartman
Spustit audio