Jubilejní Český lev představil nominace. Medailonky seznamují s kandidáty i kategoriemi

Ceny Českého lva se předávají už v sobotu 10. března. Nominované snímky se utkají o křišťálové sošky v 15 statutárních kategoriích. Nejvíce nominací získaly filmy Bába z ledu, Po strništi bos a Milada. Ceny čekají také na animované, dokumentární a televizní filmy.

Celkem 136 akademiků vybíralo z 25 celovečerních hraných a animovaných filmů a z 26 dokumentů.

Mezi kandidáty na České lvy vede s počtem 15 nominací snímek režiséra Bohdana Slámy Bába z ledu. Celkem 13 nominací získal film Po strništi bos v režii Jana Svěráka. Deset nominací má životopisné drama Davida Mrnky Milada. Následují snímky Křižáček Václava Kadrnky s 9 nominacemi, Kvarteto Miroslava Krobota s 8 nominacemi a Špína Terezy Nvotové s 8 nominacemi.

Čtěte také

Ocenění samozřejmě nepatří jen režisérům a hercům. Sošky se získávají také v dalších kategoriích, třeba za nejlepší kostýmy, kameru či střih.

25 let od prvního udílení

Letos za sebou bude mít Český lev svou první čtvrtinu století. Poprvé se totiž ceny představily v roce 1993.

Petr Vachler se podle filmového publicisty a historika Tomáše Bartoška do dějin české kinematografie rozhodně zapsal. „Petr Vachler dokázal svůj soukromý podnik, který založil s několika přáteli, až k prestiži, jakou má dnes,“ připomíná Bartošek.

Za vznikem projektu Český lev stála produkční společnost Petra Vachlera, který soutěž v roce 2013 předal České filmové a televizní akademii.

Soška Českého lva od Ronyho Plesla

Prvním filmem, který získal ocenění v kategorii Nejlepší film, byl snímek Jana Hřebejka Šakalí léta. Za svůj herecký výkon v něm získal Lva i Josef Abrhám a za hudbu Ivan Hlas. Naopak posledním nejlepším filmem – za rok 2016 – bylo vyhlášeno životopisné drama Masaryk.

Slavnostní předání 25. výročních cen České filmové a televizní akademie proběhne v sobotu 10. března 2018 v pražském Rudolfinu. Galavečerem bude provázet Adela Vinczeová. Celý večer v přímém přenosu odvysílá od osmé hodiny večerní ČT1.

autor: had
Spustit audio