Na hartmanickou synagogu se vrací kamenné hebrejské desatero

8. červenec 2005

Po 67 letech na fasádu hartmanické synagogy v kopcích západočeské Šumavy opět vracejí dvě původní desky s hebrejským textem desatera. Kamenné desky strhla na podzim 1938 německá vojska, která Hartmanice obsadila a synagogu v centru města pak přestavěla na truhlářskou dílnu. Odborně opravené původní desky osadili odborníci na původní místo do obnoveného štítu dnes (8.7.)

Každá z desek má plochu zhruba 70 x 40 centimetrů. Pláty kamene využili Němci jako schody do zahrady, když v rámci přestavby synagogy prorazili její zadní vchod.

Desky po více než půl století objevili historici a umístili je v Muzeu Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě, tři kilometry od Hartmanic. Muzeum je letos předalo občanskému sdružení Památník Hartmanice, které organizuje rekonstrukci synagogy.

Logo

Jak informoval předseda občanského sdružení Památník Hartmanice Michal Klíma, samotná synagoga, která v současné době prochází rekonstrukcí, má být otevřena letos na podzim. Oprava objektu už přišla zhruba na 3,5 milionu korun, z toho 2,4 milionu poskytl Česko-německý fond budoucnosti. V současné době zbývá dodělat vnitřní a vnější omítky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio