Soudy o exekucích často rozhodují v rozporu s dobrými mravy, tvrdí insolvenční správce

2. březen 2018

Na novelu insolvenčního zákona ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO se snesla vlna kritiky. Má přinést snadnější oddlužení, ale vymezují se proti ní politici, věřitelé i někteří právníci. Novelu už schválila vláda, v nejbližší době by se jí měla zabývat Poslanecká sněmovna.

Podle insolvenčního správce Jakuba Backy je v zákoně třeba lépe ošetřit dozor nad činností dlužníka, protože pokud se bude chovat poctivě, bude už po sedmi letech oddlužen, a to bez ohledu na to, kolik uhradí.

Novela zákona je prý potřebná i kvůli velkému počtu exekucí. „Množství lidí v exekuci je alarmující. Původně v nich přitom šlo o to, vymoci peníze z lidí, kteří dluhy hradit mohou, ale nechtějí,“ připomíná Backa.

Exekuce se naopak stále častěji týkají lidí, kteří vzhledem ke svým příjmům dluhy platit nemohou. Často přitom vznikly z bagatelních přestupků, například kvůli nezaplacené pokutě.

„Problém vzniká hned u nalézacího soudu, když je pohledávka uplatněna. Pokuty jsou mnohdy skutečně astronomické a v rozporu s dobrými mravy, a proto by je soud vůbec neměl přiznávat. Často ale rozhoduje formalisticky,“ upozorňuje.

Jak ale Backa dodává, insolvenční zákon toto neřeší. Došlo ale k novele občanského soudního řádu, která zavádí povinnost lidem posílat předžalobní výzvy. „Tyto problémy už nejsou tak velké jako dříve. Břímě, které neseme, je spíše ve starých exekucích než v těch nyní začínajících,“ uzavírá.

autor: bum
Spustit audio