Týden očima Petra Schwarze: Kameny možná zbudou

3. březen 2018

Na severním pólu bylo tenhle týden tepleji než u nás, ale nechyběly ani jiné náznaky, že chudák svět už poněkud blázní. A nejenom ten, což není divu. Když člověk poslouchá, co jde různým politikům z úst, měl by někdy chuť se zbláznit také.

Tak třeba ruský prezident Putin tři týdny před svým znovuzvolením přednesl před parlamentem a hlavně televizními kamerami poselství o stavu státu, kterému vládne.

V zemi, jejímž obyvatelům už čtyři roky klesají reálné příjmy, promlouval o blahobytné budoucnosti, národu, kterému se vloni narodilo skoro o čtvrt milionu dětí méně, než rok předtím, slibuje zlepšení péče o mladé i vyšší penze a vzít na to peníze určitě nebude problém, protože HDP na hlavu zvýší Putin v Rusku o celou polovinu.

Tohle neuměli slíbit ani komunisti, a že ti uměli žít podle hesla „co nejde splnit, lze aspoň naplánovat“. Ale k tomu vždy byla potřeba ještě jedna rekvizita, a ejhle, je tu taky – mírové rakety, které musí zastrašit všechny, kdo by Rusku chtěli ten blahobyt vzít.

Nebo kdy by chtěl Rusku vzít to, co si ono ukradlo, třeba Krym a tak. Takže ano, Putin vítězoslavně oznámil, že má Rusko nové rakety, kterými může zničit cokoli na světě a není proti nim obrana. A šéf zahraničního výboru ruského Federálního shromáždění Kosačov dodal: „Musíme Američany přinutit k míru a spolupráci, máme na to dost sil“. Jistě, přinutit. A k čemu pak ještě?

Několik tisíc lidí se sešlo v Bratislavě, aby uctili novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou, kteří byli minulý týden zastřeleni

Klid a zdravý rozum

I u nás se vydatně vzpomínalo na časy minulé, pro někoho evidentně stále „staré dobré“. Na třetí pokus se šéfem sněmovní komise pro kontrolu nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů stal komunista Ondráček, přezdívaný Mlátička, protože ani dnes nevidí nic špatného na tom, že jako člen pohotovostního pluku mlátil lidi při protikomunistických demonstracích.

Dost komicky působila jeho patetická výzva poslancům „ kdo jste bez viny, hoďte po mně kamenem“ – tehdy totiž do televize uvědoměle vysvětloval, že ti demonstranti, které pendrekem učil pořádku, po strážcích zákona házeli „kostky podomácku vyrobené, dřevo a možná i kamení.“ Takže pozor, hoďte kamenem, ale připravte se na pendrek!

Každopádně zvolení Ondráčka přišlo zrovna ve chvíli, kdy premiér v demisi Babiš dal důrazně najevo, že by se chtěl zbavit šéfa GIBSu Murína a nahradit ho někým jiným, což zas určitě nemá souvislost s tím, že Babišova pravá ruka Faltýnek se veřejně nechala slyšet, že by měl jít vyšetřovatel Čapího hnízda do tepláků. Inu, nemá každý tu možnost.

Na Slovensku kdosi zastřelil novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku a i když je spousta věcí zatím nejasných, policie od počátku jako hlavní vyšetřovací verzi vidí profesionální vraždu kvůli Kuciakově žurnalistické práci, což by bylo opravdu otřesné. Zločin vzbudil pozornost po celém západním světě a nakonec ho po pouhém dni otálení odsoudil i český prezident Zeman, který tak rád o likvidaci novinářů „vtipkuje“.

Petr Schwarz

A když jsem u novinářů, tak taky jednu lepší zprávu - tento týden se dožil osmdesátky Jiří Hanák, doyen českých sloupkařů. Klid a zdravý rozum přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě a zvláště světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio