Fico je v obrovských problémech. Vláda nikdy neměla tak blízko k ukončení činnosti, říká politolog

5. březen 2018

Ve zostřené atmosféře po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně došlo k otevřenému střetu mezi prezidentem Andrejem Kiskou a premiérem Robertem Ficem. Média i politici mluví o mimořádném napětí, které na Slovensku panuje. Může být jeho výsledkem i pád vlády?

Jak silná je aktuálně pozice premiéra Roberta Fica? „Ústavně je neohroženým předsedou vlády, ústavně mu ze strany prezidenta nehrozí žádné nebezpečí. Ficův problém je uvnitř strany SMER a uvnitř vládní koalice. Myslím, že je takřka stoprocentně jisté, že z koalice nějakým způsobem odskočí strana MOST-HÍD, která má v pondělí republikovou radu, kde se budou rozhodovat, jak dál. Není vůbec vyloučené, že nějakým způsobem vypoví loajalitu i Slovenská národní strana Andreje Danka,“ odpovídá šéfredaktor Českého rozhlasu Plus a znalec Slovenska Petr Šabata.

„V této chvíli je jasné, že premiér Fico hraje o svůj politický osud a ti dva koaliční partneři nemají žádný důvod ho v tom podporovat. Určitě už hledí na svůj výsledek voleb, ať už budou kdykoliv – předčasné na podzim, na jaře příštího roku, nebo v regulérním termínu,“ dodává.


Hosté speciálu:
Pavlína Nečásková, zpravodajka Českého rozhlasu na Slovensku
Grigorij Mesežnikov, politolog a prezident slovenského Institutu pro veřejné otázky
Petr Šabata, znalec Slovenska a šéfredaktor Českého rozhlasu Plus
Luboš Palata, komentátor MF Dnes
Iveta Radičová, socioložka a bývalá premiérka Slovenské republiky
Ľubomír Smatana, redaktor Českého rozhlasu

Konec Kaliňáka by situaci nevyřešil

Politolog a prezident slovenského Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov se domnívá, že je Robert Fico v obrovských problémech, i když navenek prezentuje situaci tak, že je všechno v pořádku.

„Ve skutečnosti, ať už jde o nálady veřejnosti nebo o situaci uvnitř vládní koalice, tak ta od posledních voleb nebyla nikdy tak vážná a vláda nebyla tak blízko k ukončení své činnosti jako dnes,“ hodnotí Mesežnikov. Největší tlak na Fica podle jeho mínění číhá v parlamentu, protože kdyby opozice podala návrh na vyslovení nedůvěru ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi, byl by okamžitě odvolaný.

Jak důležitá je spolupráce Roberta Fica s ministrem Kaliňákem? „Oni jsou politická dvojčata. Není to jen tak, odvolat z vlády Roberta Kaliňáka v pozici Roberta Fica a tvářit se, že se tím situace vyřešila. Fico ho nesčetněkrát podržel ve funkci po všelijakých skandálech a věcech, které se v normální demokratické zemi nepromíjejí. Ví se, že všechny – v uvozovkách – obchody pro stranu SMER řídil Kaliňák, jsou osobní přátelé a myslím, že pro veřejnost je zcela nevěrohodné, kdyby padl jen Kaliňák a Robert Fico se tvářil, že jedeme dál,“ odpovídá Petr Šabata.

Padne Ficova vláda?

Komentátor Mladé fronty Dnes Luboš Palata říká, že pokud vyšetřovací linka nepovede přímo ke straně SMER, k Robertu Ficovi a jeho okolí, tak bude velmi záviset na chuti poslanců z koalice nechat vládu padnout a odejít.

„Zdá se mi, že alespoň zatím je tlak veřejnosti sice velký, ale především přes média. Z mého pohledu byl počet lidí na bratislavské demonstraci, která byla v pátek největší, svým způsobem zklamáním. Uvidíme v příštích dnech, zda Fico situaci ustojí a zda neudělá další chyby podobné milionu eur položenému na stole při tiskové konferenci,“ komentuje Palata.

Šok pro společnost

Proč není vražda Jána Kuciaka a jeho přítelkyně prostý kriminální případ? Podle socioložky a bývalé premiérky Ivety Radičové se staly dvě zásadní věci – tou první je úkladná vražda dvou mladých lidí a tou druhou zveřejnění práce zabitého investigativního novináře, ve které poukazuje na možné propojení mafie se státními strukturami.

„Šok pro společnost vyplývá z toho, že se tyto informace zveřejnily. Ministr vnitra sice mluvil o tom, že 80 % informací měl právě z ministerstva vnitra, ale to je ještě hrozivější konstatování, protože je na místě otázka, proč se nic nedělo? Jak je to vůbec možné? Takže šok způsobený právě tím, v jaké koncentrované podobě se zveřejnila tato analýza a v mnohém to v základech otřásá veřejným míněním,“ konstatuje Radičová.

Povedlo by se Robertu Ficovi a jeho straně SMER vyhrát předčasné volby? Proč mluví Iveta Radičová o recesi demokracie? A překročil prezident Andrej Kiska své pravomoci návrhem řešení krize v zemi? Poslechněte si celý speciál věnovaný dění na Slovensku >>
autoři: bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.