Kalhousová: Palestinci nepovažují USA za neutrálního prostředníka mírových rozhovorů

6. březen 2018

Americký prezident Donald Trump by se mohl zúčastnit květnového otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě. Padlo to při pondělním setkání s izraelským premiéra Benjaminem Netanjahuem. Fakt, že Trump loni v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, rozzlobil Palestince. Ti neuznávají izraelskou anexi východní části města a vyhlášení Jeruzaléma za nedělitelné hlavní město Izraele.

Spojené státy podle Trumpa nové sídlo velvyslanectví připravují velmi rychle a s rozumným rozpočtem. Podle odbornice na Blízký východ a doktorandky na London School of Economics Ireny Kalhousové je blízkovýchodní mírový proces na bodu mrazu.

„Ale je třeba říct, že to byl ještě před tímto rozhodnutím. Je fakt, že Palestinci po tomto rozhodnutí prohlásili, že už nepovažují Spojené státy za prostředníka možných rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci, že USA nejsou neutrální, mají jasnou pozici a že za takových okolností nejsou ochotni vůbec jednat. To je asi nejzásadnější posun od rozhodnutí Donalda Trumpa přesunout ambasádu,“ shrnuje analytička.

Mírový proces není hlavní téma

Trump při přivítání Benjamina Netanjahua označil izraelsko-americké vztahy jako mimořádně dobré. Podle Kalhousové je to pravdivé tvrzení o vztahu mezi nejvyššími představiteli zemí. Na druhou stranu, jak Trump, tak Netanjahu, mají obrovské problémy doma a jsou značně nepopulární.

„To je něco, co izraelsko-americké vztahy do budoucna ohrožuje, protože tím, že Benjamin Netanjahu tak jasně přilnul k Donaldu Trumpovi, protože mu ani nic jiného nezbývá, rozhněval obrovskou část amerických Židů a pravděpodobně i mnoho amerických demokratů, takže v Izraeli rostou obavy z toho, co bude po Trumpovi.“

Rozhovory Netanjahua s Trumpem se týkaly především Íránu, izraelsko-palestinský konflikt se podle izraelského premiéra dostal na pořad dne asi na čtvrt hodiny. Podle Ireny Kalhousové to svědčí o tom, že izraelsko-palestinský mírový proces není hlavním tématem.

autoři: vlk , jpr
Spustit audio