Žvýkačky trápí na oblečení i na chodníku. Jak se jich zbavit?

6. březen 2018

Žvýkačka na podrážce nebo na psí tlapce. Běžný problém, který umí zkazit náladu. Blýská se ale na lepší časy. Jedna britská návrhářka dokonce vymýšlí, jak z použitých žvýkaček udělat něco užitečného.

Žvýkačka přilepená tam, kam nepatří, určitě většinu z nás někdy potrápila. Asi nejčastěji ji najdeme na podrážce boty, lahůdkou jsou ale i dětské vlasy, čalounění v autě, hedvábná kravata nebo třeba kožená sedačka.

Moderní žvýkačka ani nemá s tou původní, přírodní, mnoho společného. Jejím základem je syntetický kaučuk zvaný polyisobutylen (PIB), který se používá také k výrobě těsnicích a lepicích prostředků, folií i pneumatik.

Čtěte také

Britská návrhářka Anna Bullusová nedávno přišla s nápadem, jak využít „plastový“ základ žvýkaček znovu – po odhození. Z recyklovaného polymeru je totiž možné vyrobit třeba podrážky, nejrůznější nádoby nebo gumáky.

Holinky ze žvýkačky

Co ale dělat, když se chcete žvýkačky jednoduše zbavit?

Mrazák, zubní kartáček a burákové máslo

Když se dostane žvýkačka na oblečení, dejte látku do sáčku a zchlaďte v mrazáku. Po vyjmutí žvýkačku co nejrychleji seškrábněte tupým nožem a oděv vyperte v pračce.

Při odstraňování z podrážky to se seškrabováním nebudete mít tak snadné. Zkuste jednoduchý trik – botu dejte do pevného sáčku a ten ke žvýkačce pevně přitiskněte.

Teprve potom nechte botu zmrazit. Po vyjmutí z mrazáku ji vyndejte ze sáčku tak, aby žvýkačka zůstala přilepená k němu a ne k podrážce.

S odstraňováním žvýkačky z vlasů i dalších materiálů, u kterých nevadí, když se krátkodobě zamastí, pomůže rostlinný olej nebo třeba oblíbené burákové máslo, které necháte na žvýkačku před odstraněním chvilku působit.

Čtěte také

A horkým ekologickým tipem na závěr je využití vařícího octa. Ten vám pomůže dostat zbytky žvýkačky z koberce a dalších citlivých materiálů, které nechcete poškodit mastnotou. Kromě octa, který má teplotu jen o málo nižší, než je bod varu, už budete potřebovat jen kartáček na zuby a trochu trpělivosti.

autor: and
Spustit audio