Slovenská policie už před pěti lety dostala první informace o mafii a Vadalovi

6. březen 2018

Slovenský server Aktuality.sk píše, že italský úřad pro boj s mafií údajně už v roce 2013 informoval slovenskou policii o kontaktech mezi podnikatelem Antoninem Vadalou a organizovaným zločinem. I přesto se stala poradkyní premiéra Roberta Fica Mária Trošková a Viliam Jasaň tajemníkem bezpečnostní rady státu. Obě tyto postavy přitom udržovaly s Vadalou podnikatelské vazby, které ve svém posledním nedokončeném článku rozkrýval zavražděný novinář Ján Kuciak.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar a ministr vnitra Robert Kaliňák ze strany Smer rovněž tvrdí, že Italové se Slováky v případě mafie 'Ndrangheta příliš nespolupracovali.

Odpověď přišla, i když později

Ministr Kaliňák v nedělním vysílání slovenské veřejnoprávní televize popsal, jak slovenská policie v únoru 2014 požádala italskou stranu o spolupráci. Dodal však, že odpověď přišla až v říjnu 2015. Přestože obsahovala informace o mnoha osobách, o podnikateli Vadalovi podle Kaliňáka Italové uvedli, že o něm žádná data v registru nemají.

Podle zpravodajského serveru ale Kaliňák klamal, protože Italové prý se slovenskou policií komunikovali a o Vadalovi poskytli důležité informace už před pěti lety. V roce 2013 tak z Říma na Slovensko dorazily podrobné zprávy o Vadalově klanu.

Mezi těmito údaji měla být podle Aktualit.sk klíčová informace o tom, že se Vadala v rodné Kalábrii pravidelně setkával s předními představiteli mafie. Jak server píše, dokládá to údajně korespondence mezi slovenským velvyslanectvím v Římě a italským Úřadem pro boj s mafií (DIA).

O všem věděli

Slovenské orgány tak o propojení Vadaly s mafií věděli, tvrdí portál. I přesto ale Viliam Jasaň z vládní strany Smer, kterého s Vadalou spojovaly obchodní zájmy, dostal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň a stal se tajemníkem bezpečnostní rady státu. A Mária Trošková, která s tím samým Vadalou podnikala, se stala poradkyní premiéra Roberta Fica.

Aktuality.sk se podrobně rozepisují o spolupráci italských a slovenských bezpečnostních složek. Slovenská policejní přidělenkyně v Itálii se na protimafiánský úřad obrátila se žádostí o informace už 18. března 2013. V té době se totiž policisté na Slovensku zabývali vyšetřováním spojeným s využíváním prostředků Evropské unie, ve kterém figurovali i italští občané.

Slovenská policie

Seznam osmi podezřelých

Přidělenkyně k žádosti přiložila seznam osmi mužů, které slovenská policie podezírala ze spolupráce s mafií 'Ndrangheta. Jako prvního uvedla Antonina Vadalu, jehož úzké napojení na důležité osoby na slovenském úřadu vlády nedávno Ján Kuciak odhalil.

Italové podle informací portálu Aktuality.sk odpověděli na slovenskou žádost 16. dubna, tedy zhruba po měsíci. Úřad pro boj s mafií ve stručné reakci uvedl jen to, že Vadala byl v Itálii odsouzen za pomoc organizovanému zločinu.

V srpnu pak dostal tento italský úřad druhou žádost ze Slovenské republiky. A tentokrát se – jak uvádí autoři článku – Slováci zajímali v podstatě už jen o samotného Antonina Vadalu. Přidělenkyně v dokumentu uváděla, že měl Vadala podvést jiného italského podnikatele, připojila i informaci o tom, že podnikatel vlastní vícero luxusních aut napsaných na několik firem.

Žádost o nevratné půjčky

Slovenská policie už tehdy také věděla o tom, že Vadala koupil několik zemědělských družstev a žádal Evropskou unii o nevratné půjčky. Přidělenkyně připojila seznam řady Vadalových firem, které se dostaly k unijním prostředkům. Ve slovenské žádosti z roku 2013 doslova stojí: „Slovenská policie předpokládá, že Vadala na území Slovenska založil ndrinu, do které patří následující lidé.” Ndrina znamená klan. Policejní přidělenkyně pak doplnila jména 12 lidí, kteří měli do Vadalova klanu údajně patřit.

Italská strana odpověděla na slovenský dopis v listopadu 2013, uvádí Aktuality.sk. Na třech stranách byly podrobně vypracované profily většiny mužů z předpokládaného gangu s popisem jejich vazeb na mafii. Mnozí z těchto lidí měli podle dokumentu problémy se zákonem – šlo o jízdu pod vlivem alkoholu, zpronevěru, ale dokonce i o pokus o vraždu nebo o obchodování s drogami.

Kalábrijské návštěvy

V materiálu se podrobně píše také o minulosti Antonina Vadaly. Italští vyšetřovatelé upozorňovali, že Vadala pomáhal ukrývat mafiánského předáka Domenica Venturu, který zavraždil jiného člena klanu. Protimafiánský úřad také na základě záznamů uvedl, že se Vadala během svých občasných návštěv v kalábrijském městě Bova Marina „setkával s pochybnými osobami a s nejvyššími představiteli organizovaného zločinu napojenými hlavně na mafiánskou skupinu Vadala – Talia a na klan Zindato.

Není tedy pravda, že by Italové neinformovali Slováky o Vadalovi, tvrdí server Aktuality.sk. Autor článku dodává, že redakce v souvislosti se zjištěním kontaktovala tiskový odbor slovenského ministerstva vnitra, odpovědi ale nepřišly. Rovněž slovenské ministerstvo zahraničí se k věci vyjádřit neumělo, protože písemnosti, které se týkají agendy policejního přidělence v Římě, prý na Slovensku archivuje resort vnitra.

autor: mam
Spustit audio