Houbové recepty z Horácka

Horácko z velké části zahrnuje i Bystřici nad Pernštejnem a její okolí. Podobně jako západní část našeho kraje je i to oblast brambor a hub.

Není proto divu, že když jsem se vyptávala na místní recepty, houby v nich nechyběly nikdy. Například paní Marie z Bystřice nad Pernštejnem chválí recept na houbového kubu, který se u nich doma dělával kdykoli během roku.

Houbový kuba

hrnek ječných krup
1 cibule
200 g zamražených hub
sůl, pepř
majoránka
česnek
sádlo

Lépe prý kuba chutná s houbami zamraženými, říká paní Marie: „Houby se udělají na cibulce a tak do jídla pustí svou chuť. Zamíchají se do uvařených krup, ochutí se to česnekem a majoránkou a upeče v troubě. Rodina vždycky vyškrábala plech,“ směje se.

Houbovec

2 kg brambor
200 ml mléka
2 vejce
200 g hub
200 g hladké mouky
kmín
sůl, pepř

Plech můžete vyškrabávat i po ochutnání další horácké dobroty zvané houbovec. Asi kilo brambor jemně nastrouháme a scedíme. Přidáme k nim deci mléka, dvě vajíčka a koření – kmín, sůl, pepř a majoránku. Opět nesmí chybět česnek, takže prolisujeme tři stroužky a vmícháme. Nakrájíme na plátky asi dvacet deka hub. I tady můžeme použít houby mražené nebo sušené, a stejné množství hladké mouky. Vypracujeme těsto, které upečeme v sádlem vymazaném pekáči. Jak už je jasné z ingrediencí, bude to dobrota.

autor: dak