K atentátům v Londýně se hlásí další islamistická skupina

K odpovědnosti za čtvrteční teroristické útoky v Londýně se dnes na internetu přihlásila další dosud neznámá islamistická organizace. Skupina Brigády Abú Hafse Masrího - evropská divize se hlásí k teroristické síti Al-Káida. V názvu má jméno šéfa islamistické skupiny, který byl zabit během války v Afghánistánu. Jde již o druhou organizaci, která se k činu hlásí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny u londýnské stanice Russel Square

Květiny u londýnské stanice Russel Square | Foto: AFP

Oznámení bylo zveřejněno na internetových stránkách jisté islamistické organizace, monitorované v Dubaji. Jeho pravost nebylo možné ověřit.

"Skupina mudžáhidů z jedné divize Brigád Abú Hafse Masrího zasadila řadu úderů v centru nevěřících, hlavním městě Anglie, a zanechala tam mrtvé a zraněné," uvádí se podle agentury AFP v komuniké.

Také druhá skupina, která se k atentátům přihlásila, je dosud zcela neznámá. Ve čtvrtek se na internetu za pachatele označila Tajná skupina džihádu a Al-Káidy v Evropě.

Obě skupiny se rámcově hlásí k Al-Káidě, což je podle odborníků spíše než organizace v pravém smyslu pouhé "logo", k němuž se hlásí obdobným způsobem uvažující radikální islamisté kdekoli na světě, aniž by jejich skupinky byly navzájem jakkoli organizačně provázány.

Podle dosud stále jen předběžných údajů zahynulo při čtvrtečních atentátech v Londýně více než 50 lidí. Statistiky nelze uzavřít, protože se dosud nepodařilo vyprostit všechna těla z tunelů metra. Podle některých zpráv je dosud pohřešováno na 20 lidí. Zraněno bylo na 700 lidí.

Kolem pohřešovaných zůstává řada nejasností. Někteří se svým příbuzným neozvali, ale mezi oběťmi zatím nejsou. Jiní se sice ve čtvrtek po atentátech ozvali, že jsou v pořádku, ale pak už se neobjevili. V nemocnicích zůstává kolem 20 vážně zraněných. Kromě Britů utrpěli zranění také příslušníci nejméně osmi dalších národů.

Podle policejních údajů je mezi raněnými osm Australanů, z nichž dva zůstávají v kritickém stavu v nemocnici. Velmi vážně jsou zraněni také dva občané Jihoafrické republiky. Mezi těžce zraněné patří i jeden ze čtyř Němců, hospitalizováni jsou dále padesátiletý Dán a jeden muž z Portugalska. Bližší údaje nejsou o zraněných občanech Sierry Leone, Polska a Číny.

Český premiér Jiří Paroubek včera po jednání bezpečnostní rady státu potvrdil, že mezi oběťmi útoků v Londýně nejsou čeští občané. Dodal, že zatím se svým rodinám a zaměstnavatelům neozvalo sedm Čechů. Ministerstvo zahraničních věcí zřídilo krizovou linku s číslem 224182308, kde se čeští občané mohou dozvědět bližší informace o svých blízkých v Británii.

Britský Červený kříž a starosta Londýna Ken Livingstone zřídili na pomoc obětem čtvrtečních teroristických útoků v britském hlavním městě zvláštní fond. Vzápětí po svém otevření jsou na kontě London Bombings Relief Charitable Fund už stovky tisíc liber.

Mezi tím pokračuje důkladné vyšetřování celé tragédie. Bomby vybuchly celkem ve čtyřech dopravních prostředcích - na třech linkách v metru a v jednom autobusu. Experti tvrdí, že teroristé pravděpodobně použili plastickou trhavinu vojenského původu. Rozměry bomb byly malé, méně než pět kilogramů.

Martin Hromádka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme