V Paskově se jednalo o problémech, které přinese útlum dolu

7. březen 2018

V Paskově jednali zástupci ministerstva životního prostředí a společnosti OKD s místními lidmi. Debatovali o studii EIA, která se zabývá vlivem na životní prostředí a týká se likvidace tamního dolu. Dokumentace například řeší, jak se bude převážet materiál na zasypání několika šachet a jak to zatíží obyvatele. Těžba ve ztrátovém dole Paskov skončila loni v březnu a jeho likvidace potrvá asi 5 let.

Na veřejné jednání přišel například spolumajitel sodovkárny v Paskově. Teď je jeho firma napojena na kanalizaci dolu, která se ale bude rušit. Má obavy, co bude dál.

„Tím, že dojde k ukončení vypouštění odpadních vod, tak byť ta kanalizační síť tam existuje, nikdo není oprávněný ji používat. Tím pádem nemáte kam odvádět jakékoliv odpadní vody a nemůžete ani provozovat,“ říká Marián Sýkora.

Stejný problém se týká několika dalších firem i obyvatel sídliště v Paskově. „Současný stav je takový – máme vyjádření, že k 31. 12. by to mělo skončit, ale OKD se bude snažit, aby se to prodloužilo do doby, než se všichni zúčastnění s tímto problémem nějak vypořádají,“ dodává podnikatel.

Problémů, které může útlum dolu přinést a které se na jednání probíraly, bylo hodně. Největší obavy mají obce z toho, že je může na dlouho zatížit nadměrná doprava.

„Dotčené obce opakovaně upozorňovaly na to, že požadují, aby byla preferovaná železniční doprava – já jsem si doteď myslel, že nám to bylo přislíbeno. V dokumentaci je to uváděno ve variantách a teď jsem se dozvěděl, že je preferovaná silniční nákladní doprava,“ argumentoval advokát Jiří Kubala, který na jednání zastupoval několik obcí.

Vozit se totiž bude nejen materiál na zasypání šesti šachet ve třech lokalitách, ale i to, co zbyde po demolici budov na povrchu v jejich ochranném pásmu.

„Já vám akorát můžu říct, že vlak se nedostane všude. Ale my se nebráníme tomu a to tu nepadlo – my jsme neřekli, že není možno dopravovat hlušinu po kolejích,“ reagoval Radim Tabášek ze společnosti OKD.

Útlum těžby v dole Paskov se týká obyvatel dvanácti obcí, které různou měrou zatíží. Všechny připomínky z tohoto jednání bude znovu ministerstvo životního prostředí posuzovat.

autor: iha
Spustit audio