Horní Počaply vypraví na diskuzi ke stavbě spalovny odpadků speciální autobus

8. březen 2018

Podrobnosti k plánované stavbě spalovny odpadu v Horních Počaplech představí ve čtvrtek odpoledne zástupci středočeského hejtmanství a skupiny ČEZ. Veřejné projednání začíná v Masarykově kulturním domě v Mělníku v 16 hodin. Podle plánů v ní pracovníci budou likvidovat komunální odpad z celého kraje, tedy zhruba 320 tisíc tun komunálního odpadu. Hotová by měla být do roku 2024.

Diskutovat se bude hlavně o tom, jak by spalovna mohla ovlivnit životní prostředí. Toto téma přirozeně zajímá nejen lidi z Mělníka, ale i z okolních obcí. Například v Horních Počaplech obecní úřad zařídil pro místní speciální autobus, který je hromadně odveze na debatu do Mělníka. Vyjíždí v 15 hodin a zastavovat bude i v Křivenicích.

Právě obyvatelé těchto obcí se bojí velkého znečištění ovzduší i dopravní zátěže - kamionů, které by odpadky do areálu elektrárny přivážely z celého kraje.

Vyřešit dopravu je klíčové například pro Horní Počaply - v únoru se tamní zastupitelé rozhodli, že dokud nebude jasno o nových silnicích, stavbu spalovny nepodpoří. Zhruba dva tisíce lidí z Mělnicka dokonce podepsalo petici s názvem Stop spalovně Mělník. Žádají zastavení přípravy stavby.

Místo pro spalovnu vytipovalo středočeské hejtmanství. Podle náměstka pro životní prostředí Miloše Petery z ČSSD je lokalita u Mělníka pro vybudování spalovny vhodná kvůli tamní teplárně. Ta zásobuje i část Prahy.

Spalovna by měla začít fungovat do šesti let. Je investicí společnosti ČEZ. Stavba je spojená se zákazem skládkování směsného odpadu, který by měl začít platit právě v roce 2024.

autor: mav
Spustit audio