Filmové muzeum na Národní třídě končí, na návštěvu zbývají poslední dny

Studenti filmové vědy získali pro svůj projekt v Paláci Chicago mnohem více času, než sami doufali. Původně pětimisíční propůjčení prostor od rodiny Kolowratů se protáhlo na rok a tři měsíce.

Za tu dobu navštívilo vůbec první muzeum věnované především českému filmu přes 20 tisíc návštěvníků. Dějiny filmu tu přibližují hravé instalace, které si lidé mohou vyzkoušet. Muzeum tak probudilo zájem všech generací.

„Děti a mladé lidi nejvíce baví asi virtuální realita, kterou si mohou vyzkoušet, a také se u nás dovědí, že technologie považovaná za ryze současnou má kořeny už v době před sto lety. Další velkou atrakcí je animační stůl, kde si každý může vytvořit svůj vlastní film. Nedávno se nám podařilo získat 35mm promítačku na celulodiový film," vypočítává jedna z hlavních organizátorek výstavy Adéla Mrázová.

Muzeum také navštívili významní čeští filmaři jako například Helena Třeštíková, Jan Hřebejk nebo Zdeněk Svěrák. Renomovaní umělci podporují vznik stálého místa, kde by NaFilm, tedy Národní filmové muzeum, mohlo důstojně působit.

NaFilM
Výstava NaFilm
Spustit audio