Pán středověkého hradu Buben vítal své hosty bubnováním a vířením na tympán

9. březen 2018
Česko – země neznámá

Na severu Plzeňska se nachází pozůstatky rozlehlé gotické stavby velice zvláštního jména. Buben. Jedná se o kdysi nedobytný hrad, který se rozprostírá na skalním výběžku nad řekou Mží.

První zmínky o hradu pocházejí z druhé poloviny 12. století. Plnil funkci obranného opevnění zemské stezky vedoucí na západ. Součástí byly padací mosty a několik bran. Kulturní památkou je hrad Buben přesně 60 let, od roku 1958. Naši předkové ho ale chránili a ctili mnohem dřív. Už za Rakouska-Uherska.

I sem přesto chodili od 15. století nenechavci pro stavební kámen. Naštěstí nestihli rozebrat jádro hradu, a tak se toho do dnešních dnů dochovalo poměrně hodně. Několik bran, mohutné obvodové zdi, konírna, spižírna a ještě několik dalších místností.

Název Buben pochází od způsobu, jakým tu ve středověku vítali příchozí. Na většině hradů se vytrubovalo, kdežto pán z Bubna vítal své hosty bubnováním a vířením na tympán neboli buben.

Protože byla údržba hradu dlouhá desetiletí zanedbávána, je potřeba se v jeho prostorách pohybovat s maximální opatrností a předvídavostí. O jeho zbytky se v současnosti vzorně a v rámci svých finančních a časových možností stará obec Plešnice. Správcem hradu, zedníkem i průvodcem v jedné osobně je Miloslav Holý.

Okno do přírody

Hrad Buben je dnes volně přístupný pro všechny milovníky historie a přírody. A kudy na hrad? Z Plešnic k němu vede pohodlná, modře značená turistická trasa. Asi dvoukilometrová cesta vede podél Plešnického potoka.

autor: Pavel Halla
Spustit audio