Těhotenskému testu můžete věřit až po 11 dnech, pak je důležité vyšetření ultrazvukem

18. březen 2019

Test z lékárny je obvykle tím prvním, po čem ženy sáhnou, když si myslí, že by mohly být těhotné. Gynekoložka Dana Preslová ale připomíná, že testy mají různou citlivost a nemusejí vždy říkat pravdu.

Pro ověření těhotenství platí dvě zásady: Nebagatelizovat, ale také nespěchat. „Nedělat si test hned po styku. V ordinaci se stává, že přijde dívka s tím, že měla styk včera, dělala si test, hrozně se těší, a ono nic. Tak takhle opravdu ne. Je třeba počkat minimálně 11 dnů,“ říká Dana Preslová.

Tato doba je potřeba na to, aby se spermie a vajíčko potkaly, putovaly vejcovodem, potom si sedly do dutiny děložní a zahnízdily se do sliznice. Teprve potom začnou produkovat specifické hormony, které je možné detekovat z moči. „Z krve umíme těhotenství zjistit už asi pátý den, ale ani v tomto případě to není stoprocentní a výsledky mohou být matoucí,“ dodává gynekoložka.

Velmi rychle nastupují změny prsou

A co žena pozná sama, bez testu? „Některé ženy vědí o svém těhotenství hned a nemýlí se. Jiné o něm pochybují i několik týdnů či měsíců. Obvykle velmi rychle nastupují změny prsou, nalévání, může se objevit i kapička mleziva. Následují nevolnosti, různé chutě a také pocity podobné těm před menstruací, zejména tlak v podbřišku. Děloha začíná růst a způsobuje mírnou bolest a tlak. To trvá přibližně do čtrnáctého týdne a je to úplně normální,“ popisuje Dana Preslová.

Může se objevit i větší výtok nebo jemné krvácení, které některé ženy mylně považují za menstruaci. „Když se vajíčko uhnizďuje, může se objevit hnědavý výtok nebo minimální množství červené krve. Placenta vrůstá do dělohy, která je hodně cévně zásobená, a může se stát, že nějaká cévka praskne. Nemělo by ale jít o nic intenzivního nebo dlouhodobějšího,“ vysvětluje.

Pokud by krvácení přetrvávalo, je třeba navštívit lékaře. Krev se může vylévat pod tvořící se lůžko, což by mohlo být nebezpečné. Odborník posoudí, zda jde ještě o normální stav a krev se vstřebá, anebo hrozí odloučení placenty. To žena sama nepozná.

Mimoděložní těhotenství

Mimoděložní těhotenství je nebezpečný stav, o kterém žena sama nic nezjistí. Z testu z moči jí vyjde úplně normální těhotenství. Teprve vyšetření ultrazvukem a z krve může na mimoděložní těhotenství ukázat.

Jak upozorňuje gynekoložka Dana Preslová, mimoděložní těhotenství se může nacházet ve vaječníku, ve vejcovodu, v nevhodném rohu dělohy i zcela mimo ni. „Vyšetření ultrazvukem je pro nás velmi důležité. Jsme rádi, když plodové vajíčko spatříme v děloze. Změříme ho a posuzujeme, zda odpovídá tomu, co víme o poslední menstruaci a podobně,“ říká.

Čtěte také

Je-li něco jinak, může jít například o takzvaný zamlklý potrat nebo mimoděložní těhotenství. To se odhaluje z dalšího odběru krve v odstupu dvou až pěti dnů. Podle vzestupu hladiny specifických hormonů jsou lékaři schopni určit, o jaké těhotenství jde a zda je v pořádku.

Náchylnější k mimoděložnímu těhotenství jsou ženy, které měly operaci v malé pánvi, nebo trpí na častější záněty v oblasti podbřišku. „V obou případech mohlo dojít k nějakým srůstům, které tvoří překážku, a oplodněné vajíčko skrz zúžené cesty do dělohy neprojde. Začne se tedy vyvíjet jinde. Jenže tam není místo a především chybí výživa pro plod. Prasknutí může znamenat fatální problém pro matku,“ varuje Dana Preslová.

Mimoděložní těhotenství je tedy vždy nutné přerušit a dítě nelze donosit. „Není tam placenta, výživa, těhotenství nevydrží, dítě nevyroste, pacientka je ohrožena na životě. Je to jednoznačné rozhodnutí,“ dodává gynekoložka.

Spustit audio

Související