Šoldra (velikonoční plecovník)

Typicky velikonoční recept nám poslala paní Alžběta z Českého Těšína. Paní Alžběta píše, že po našemu se mu říká šondra, známější je ale pod označením šoldra. Tento recept má paní Alžběta od své tchýně a připravuje podle něj šoldru už 55 let.

Šoldra patří na stůl na Boží hod, tedy o velikonoční neděli. Potřebovat budeme uzené maso, nebo koleno, které uvaříme den předem. Maso pak využijeme po studenu na mísu o Velikonocích, do šoldry budeme potřebovat polévku z uzeného masa. Dále si připravíme zapékací salám, který koupíme v řeznictví.

Do těsta budeme potřebovat:
- 1 kg mouky
- kostku droždí
- sůl (ale solíme opatrně, podle slanosti polévky z uzeného masa)
- 3 žloutky
- 150 g sádla
- trochu oleje

Kvásek připravíme z droždí, trochy vody a cukru.

Do mísy si dáme mouku, sůl, žloutky, sádlo, olej, kvásek a zaděláme už zmiňovanou polévkou z uzeného masa. Necháme kynout asi hodinu. Mezi tím jednou promícháme.

Poté si dáme na vál trochu těsta, do kterého zabalíme zapékací salám. Potřeme žloutkem s mlékem a dáme na plech. Pečeme do zlatova 30 až 45 minut při teplotě okolo 170 °C.

Celkem uděláme z uvedeného množství surovin asi 10 šišek, samozřejmě záleží na velikosti zapékacích salámů. Paní Alžběta kupuje v řeznictví salámy dlouhé asi 15 až 20 cm.

Děkujeme za recept a paní Alžbětě posíláme odměnu – tričko ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.