Tomáš Sokol o prolomení mlčenlivosti advokátů: Byl by to zásah do práv občanů

Daňové úřady by mohly v budoucnu posílit. Piráti přišli s návrhem, který by jim umožnil prolomit mlčenlivost advokátů a daňových poradců. Proti takovým návrhům se formou dopisu poslancům vymezuje například advokát a místopředseda České advokátní komory Tomáš Sokol.

„Návrh ze strany Pirátů by ve svých důsledcích skutečně mohl znamenat poměrně značný a nekontrolovaný průlom do advokátní mlčenlivosti,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že se lze domnívat, že agilní státní úředník by si vybral výklad, který mu dává co největší pravomoci.

„To, co je nejhorší, je, když nevím, co se mi vlastně zakazuje, co nesmím říkat,“ dodává. Vysvětluje také, že jde o stálý souboj o tom, jaké pravomoci bude mít stát pro to, aby vykonával nějaké své funkce, a kolik za to zaplatíme svými svobodami.


Upozorňujeme na to, že to bude zásadní zásah do důvěrnosti svěřovaných informací. A vadit by to mělo těm, kteří k nám s těmi informacemi chodí.Tomáš Sokol

„V tomto případě ministerstvo říkalo: My bychom se rádi dostali k dalším informacím, a holt za to zaplatíte tím, že bude snáze prolomitelná advokátní mlčenlivost,“ říká s tím, že advokáti pak položili otázku, zda přístup ministerstva financí k údajům stojí za to, aby se právě advokátní mlčenlivost redukovala.

„Odpověď na to budou dávat poslanci, až budou hlasovat,“ zdůrazňuje. Dodává také, že advokátní mlčenlivost nebyla nikdy překážkou šetření finanční správy. „Říkáme poslancům: Udělejte si s tím, co chcete, ale bude to zásah do práv občanů,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio