Město Opava se vzdalo možnosti odkoupit historický obchodní dům Breda

13. březen 2018

Jedním ze symbolů Opavy je historická budova někdejšího obchodního domu Breda. Tato památka už léta chátrá a jedinou možností je zřejmě prodej novému investorovi. V posledních dnech se spekulovalo o tom, že Bredu získá město, aby mělo vliv na další osud kdysi největšího obchodního domu v Československu. Nakonec je ale všechno jinak.

Na město Opavu se obrátil konkurzní správce, který řeší prodej Bredy a nabídl cenu 55 milionů korun. To ale před časem radní odmítli a podle primátora Radima Křupaly (ČSSD) navrhovali přihlásit se do dražby spolu s dalšími zájemci a dát maximálně 5,5 milionu, tedy desetkrát méně.

To už ale neplatí, protože zastupitelé většinou hlasů celé téma prodeje Bredy odmítli – anebo přesněji – odročili na někdy později. V důsledku to znamená, že město dražbu nestihne. Špatná zpráva to ale není, myslí si primátor.

„Naší prioritou je, aby to v zásadě koupil soukromý vlastník a město bylo jen jakousi pojistkou, aby se ta věc posunula dál. Myslím, že je rozumné vyčkávat. Uvidíme, co bude dál,“ dodává primátor.

Není jasné, jak dopadly všechny soudy kolem Bredy, v jakém je budova stavu, zda je nebo není narušená statika, vypočítává důvody odmítnutí účasti v dražbě opoziční zastupitelka Pavla Brady (Zelená pro Opavu). Navíc odhad nutné rekonstrukce podle ní šplhá až k 200milionové částce.

„Dokonce si myslím, že je to i lepší pro Bredu samotnou, protože pokud by ji město získalo do svého majetku, pak není vůbec jisté, kdy by bylo schopno do ní investovat. Navíc to využití je velmi mlhavé – nemáme žádné využití pro tento objekt,“ dodává Brady.

I když vedení opavského magistrátu nevylučuje, že se město později do soutěže přihlásí, pokud se žádný další zájemce neobjeví, konkurzní správce Josef Cupka to teď vidí jinak. Vystoupení v této reportáži odmítl, ale potvrdil, že čekal na stanovisko města. Když už ho zná, okamžitě vyhlásí soutěž na prodej Bredy, už ale ne formou dražby. A bude trvat na původně navrhované ceně aspoň 55 milionů korun. Takže nejistota kolem majestátného díla architekta Leopolda Bauera dále pokračuje.

autor: mrk
Spustit audio