Česká televize připravuje obří změny v pozemním vysílání, dotknou se DVB-T i DVB-T2

13. březen 2018

Z celoplošného multiplexu 1 odejde již brzy sportovní kanál ČT, přesune se na něj naopak dvojkanál Déčko / ČT art.

Největší změny letošního roku připraví v rámci pozemního vysílání pro své diváky Česká televize. Souvisí se startem jejího DVB-T2 multiplexu, který nabídne všechny programy veřejnoprávního vysílatele ve vysokém rozlišení (HDTV). Spuštění této sítě už je na spadnutí. Ve většině lokalit je tento krok naplánován na 29. března, další fáze přijde na řadu 20. dubna a poslední 10. května. Od samotného startu multiplexu bude jeho pokrytí 98,7 % populace.

Změny ale čekají i na diváky, kteří případně chtěli přechod na DVB-T2 nechat na poslední chvíli. Z multiplexu 3 odejde ke konci března dvojkanál ČT :D / ČT art, který uvolní pozici nové celoplošné stanici Prima Krimi. Stanice veřejnoprávního vysílatele se přesunou do multiplexu 1, kde nahradí koncem května, po skončení MS v hokeji, ČT Sport. V mezidobí bude možné Déčko a ČT art sledovat například v rámci Regionální sítě 7. Česká televize o změnách exkluzivně informovala nejprve prostřednictvím Televizníhowebu, který nedávno přinesl na toto téma obsáhlý rozhovor s manažerem Pavlem Hanušem.

Od posledního čtvrtletí 2018 bude Česká televize šířit terestricky svoje programy pouze ve dvou celoplošných sítích. Multiplex 1 ve standardu DVB-T bude obsahovat programy ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT Déčko/ČT art ve standardním rozlišení a Přechodová síť 11 bude šířit všechny své stanice ve vysokém rozlišení – ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD, ČT Déčko HD a ČT art HD. Multiplex 1 bude v novém obsahovém složení fungovat pouze rok, již v listopadu 2019 Česká televize zahájí vypínání jeho vysílačů. První přijde na řadu Praha, a to v listopadu. Další regiony budou následovat od ledna do května 2020. Poslední vysílače multiplexu 1 budou vypnuty k 31. květnu 2020. Stane se tak měsíc před ostatními třemi celoplošnými multiplexy DVB-T s programy komerčních televizí.

Harmonogram spouštění DVB-T2 vysílačů České televize
autor: lukpo
Spustit audio