Jihočeská univerzita zmodernizovala sportovní centrum, zázemí tu najde i Jihostroj

13. březen 2018

Sportovní centrum Jihočeské univerzity v českobudějovickém areálu Na Sádkách se velmi proměnilo. Po bezmála devítileté rekonstrukci nabízí hned několik specializovaných sportovišť.

K dispozici je mnoho nově vybavených místností, například menší hala pro badminton s lezeckou stěnou, posilovna, sál pro spinning, sál pro jógu nebo místnost na judo a karate.

„Velmi hrdi jsme na zátěžovou funkční laboratoř, kde je bicyklový ergometr. Dále máme dvě místnosti na výuku masáží, malou sauna a celkem čtyři posluchárny,“ dodává vedoucí katedry tělesné výchovy a sportu Pedagogické fakulty Jan Štumbauer.

Největší multifunkční hala objektu má novou vrstvenou podlahu a je určená pro basketbal, florbal nebo házenou. Výška stropu necelých osm metrů splňuje také parametry pro extraligový volejbal.

Rekonstrukce této části patřila k nejnáročnějším. „Hala byla postavená takovým slepením dvou objektů k sobě a dělalo se to asi částečně v nějaké akci Z. Stavební detaily byly provedené neodborně a přinášelo to samá překvapení. Bylo dost obtížné se s tím vším vyrovnávat,“ popisuje spoluautorka projektu, architekta Klára Steinhauserová z brněnského ateliéru PAK.

Zmodernizované sportovní univerzitní centrum bude kromě studentů využívat i extraligový volejbalový klub Jihostroj. Jeho domovskou halu Na Dlouhé louce totiž radnice po konci této sezóny zbourá a na stejném místě začne stavět novou.

„V momentě, kdy se zbourá Sportovní hala, volejbalisté budou mít základnu tady. Budou tady využívat i kancelářské prostory, veškeré zázemí pro regeneraci, bude to druhý svatostánek Jihostroje,“ vysvětluje redaktorka webu volejbalového klubu Blanka Popelková.

Rekonstrukce sportovního centra Jihočeské univerzity byla rozdělená na jednotlivé etapy a vyšla na více než 65 miliónů korun. Část areálů chce škola pronajímat i veřejnosti.

autor: mvo
Spustit audio